Věrka – rozhovor se začínající ilustrátorkou a absolventkou programu Podpora/Toy_Box

Věrka – rozhovor se začínající ilustrátorkou a absolventkou programu Podpora/Toy_Box

Věrka je kromě mě a Ilony z Tomski a Polanski třetím členem našeho spolku Czech Illustrators. Věnuje se sice produkční práci, ale teď se její kariéra posouvá směrem k profesionální ilustraci: vyšla jí první ilustrace na obálce časopisu Nový Prostor a také má portfolio toho, co ji fakt baví – a tím jsou svatební oznámení, která tvoří pod značkou Planeta manželství. Právě s ní jsem se rozhodla udělat krátký rozhovor o kurzu Podpora s Toy_Box, v němž lidem pomáhám začít s tvorbou, něco dokončit, anebo třeba pracujeme společně na různých obtížích, které s tvorbou mají.

T_B: Věrko, jak ses dozvěděla, že dělám Program Podpora?

Myslím, že jsem sledovala to, jak učíš komiksy a když jsem se dozvěděla, že děláš právě tenhle program, řekla jsem si, že to je něco, co potřebuju. Předtím jsem tě viděla učit, a líbilo se mi, že dáváš lidem vlastně celý svoje umělecký know how. Není to takový ten kurz, který si zaplatíš, a dozvíš se omáčku. Myslím, že málokdo je tak upřímnej, když mluví o své práci.

T_B: A co cena, nezdálo se ti to moc drahý? (Čtyři lekce za měsíc stojí 4 000, dohromady kurz Podpora stojí 12 000.,-)

Věrka: Přišlo mi to adekvátní tvojí péči. Pravděpodobně bych byla ochotná zaplatit i víc, protože to bylo fakt intenzívní. Přišlo mi to fér.

 

T_B: Jaký byl tvůj projekt, se kterým ses do Podpory přihlásila?

Věrka: V podstatě odjakživa jsem chtěla kreslit, ale neuměla jsem se do toho pořádně obout. Potřebovala jsem, aby mě někdo hlídal, ale neodradil nedostatečnou přísností. Zkoušeli jsme to doma, ale moc to nefungovalo. V podstatě tohle je jediná cesta, která dává smysl, protože nikdo nemá motivaci vás hlídat, abyste svoji vlastní tvorbu nezanedbávali, dokud vám to nepřejde do krve. Pro mě to třeba bylo lepší, než chodit na psychoterapii, kde jsem stejně řešila, že bych měla kreslit, a že to nedělám. V tom zaseklým stavu, v jakým byla moje tvorba, bych nikdy nebyla schopná sama dosáhnout nějakého výsledku. Kurz Podpora mi dal úplně konkrétní kroky, co dělat.

T_B: Můžeš popsat, jak vypadala tvoje tvorba před a po kurzu Podpora?

Věrka: Před kurzem Podpora jsem byla schopná něco udělat, ale se strašným vypětím, nejistotou a v podstatě jsem to vůbec neměla ráda. Tím, že jsi mi řekla, že nějaké takové pocity jsou v tvorbě úplně normální se spousta z toho rozpustila. To, že jsme ty problémy nějak objektivizovaly, mi umožnilo najít řešení. Myslím, že to přišlo ve správnou chvíli, teď se mi tvoří mnohem lépe. Také jsem vygenerovala určitý objem věcí, o který se už mohu opřít, takže když mám pocit, že to vůbec nejde, mám hmatatelný důkaz, že to není pravda. V podstatě teď, když kreslím a znovu se objeví ten pocit „Nejde mi to a asi nikdy mi to nepůjde,“ už vím, že to je normální součást procesu. A že se do toho prostě musím pustit jinak, nebo odvést pozornost od rušivých pochybností. A ne se tím zabývat nebo tomu dávat prostor.

T_B: Co přesně jsi v programu Podpora udělala?

Věrka: Mám hotových 8 kompletních původních svatebních oznámení, která jsem vymyslela a pak je nakreslila, i s mojí typografií. Některá z nich jsem si nechala vytisknout. Mám je nafocená, jsou k nim vybrané obálky. V ruce mám základ svého tištěného portfolia, které už teď mohu ukazovat klientům a pracuju na svém webu, kam všechna ta svatební oznámení pověsím.

T_B: Máš pocit, že tu kurz Podpora může pomoct v tom vydělat si nějaké peníze? Vlastně už během něj jsi měla – pokud se nepletu – svou první placenou zakázku.

Věrka: Ano, tomu, co nabízím (tj. ilustrovaná svatební oznámení přesně na míru i s grafickým řešením) věřím, takže si myslím, že se mi investované peníze vrátí. Ale i kdyby nikdo nechtěl svatební oznámení, portfolio funguje jako ukázka mojí práce.

T_B: Je podle tebe kurz dost praktický?

Věrka: Je NIC než praktický. Vlastně veškerá teorie, kterou jsi mi povídala byla přesně na míru věcem, které jsem řešila.

T_B: A lektorka? :)

No, co ti budu povídat, inspirativní ve všech směrech. :) Ale fakt, díky tomu, že svý zkušenosti sbíráš už třeba deset let, a jsi ochotná se o ně takovým způsobem podělit, je to celkem těžce nabytý know how, který by sis mohla syslit pro sebe. Ale neděláš to, a za to ti děkuju.

T_B: Díky za rozhovor!

Pro další informace o kurzu Podpora (volných místech nebo přihlášení do programu) pište na toybox@toybox.cz nebo info@toybox.cz. 

 

 

 

Share on facebook
Sdílet na Facebooku