Polabský případ – Detektivně/přírodovědná hra pro děti (celá zdarma pro vás ke stažení.)

Polabský případ – Detektivně/přírodovědná hra pro děti (celá zdarma pro vás ke stažení.)

Naše děti chtěly k narozeninám přespávačku s kamarády z bývalé školky a ze školy, a nejdříve jsme uvažovali o tom, že ji uděláme úplně „nenáročnou“, že si občerstvení a výzdobu na narozeniny připraví samy, ale mně to nakonec nedalo :) a připravila jsem pro ně detektivní bojovku, kterou jsem následně celou napromptovala v DALL-E – a připravila ji i pro vás ke stažení.

V následujícím příspěvku nejprve popíšu, jak jsme hru hráli, a na konci jsou soubory, které jen stačí vytisknout, rozstříhat a můžete hrát taky.

V podstatě jsem hru vymyslela a připravila proto, že mi všechny ty vzdělávací hry, které jsou k dispozici přišly hrozně heteronormativní – holky tam vždycky měly nějakou podpůrnou nebo pomocnou funkci – a já jsem chtěla, aby byly stejně hodnotnými hráči jako kluci. Taky mě inspirovala knížka „V hlavě Sherlocka Holmese“, kterou jsme dětem dali k narozeninám.

Popis hry

Hru jsem vymyslela pro cca 11 dětí, tři dospělé, jednoho robota a dva psy. Můžete ji ale klidně hrát i v menším počtu lidí/dětí – všichni jsou jedna skupina, která se snaží odhalit záhadu.

Je to hra vhodná na narozeniny – její součástí je, aby děti společně s dospělými připravili dort a výzdobu, a její zaměření je – kromě detektivního příběhu – přírodovědné, myslím, že vhodné pro mladší školní děti. My jsme ji hráli dva dny, ale můžete si ji určitě přizpůsobit podle sebe a své rodiny nebo skupiny.

Během hry děti luští úlohy, dělají úkoly (většinou zaměřené na poznání přírody), sbírají indicie a nakonec usvědčí a zneškodní padoucha.

Jak jsme hru hráli

V pátek jsme tedy začali tím, že jsem si vzala kostým:

…dětem rozdala kartičky s jejich „detektivní“ identitou:

Samozřejmě ústřední roli měli Sherlock Watson a Olivie Watsonová, něchtěli jsme si je totiž rozházet, když koneckonců měli narozeniny. :) Ale myslím, že spokojené byly všechny děti:

Snažila jsem se kompetence nastavit víceméně podobně, prostě anglické jméno, a k tomu sada vlastností vhodných pro detektiva nebo detektivku. Snažila jsem se opravdu, aby dívky nebyly „hezké“, ale chytré nebo obratné, prostě byly platnými členkami týmu a podobně.

Dětem jsem v pátek večer řekla, že jsem britská výzkumnice a bioložka Elisa Day, a že se teď přesuneme na naše letní sídlo, kde pravděpodobně došlo k něčemu strašnému. A že naším společným úkolem je to vyšetřit, a aby si na zadní stranu kartičky napsaly nějaké superschopnosti, které jim k tomu pomůžou.

Děti byly fakt napnuté – a pak to udělaly. :)

Pak jsme se přesunuly na místo, kde se přespávačka odehrávala, do domku v Polabí. Tam jsem dětem řekla další body z příběhu.

Legenda je víceméně jednoduchá: „Můj manžel, Steven Day, který byl také biolog, profesor na Oxfordu, zemřel za podivných okolností (když se napil čaje usnul v křesle, a pak už ho nešlo probudit), ale před smrtí zanechal svůj seznam úkolů, který podle mě obsahuje klíč k tomu, proč zemřel.“

Děti hned začaly říkat, že ho někdo otrávil, a já jsem jim řekla, že je ale potřeba zjistit, kdo ho otrávil a proč – a představila jsem jim dva hlavní podezřelé – Radka a Martina, tatínky, kteří se mnou přespávačku spolupořádali.

(Jejich anglická jména jsou na kartičkách.)

Pak jsem všem řekla, že budeme předstírat oslavu narozenin dvojčat Watsonových, ale VE SKUTEČNOSTI je potřeba přijít na to, kdo mého nešťastného manžela Stevena Daye patrně zamordoval a oslava je jen krytí pro jejich detektivní kancelář, kterou jsem si právě najala. :)

Děti začaly hrát okamžitě s námi, začaly si zapisovat všechno podezřelé (to byste nevěřili btw čím vším jsou dospělí dětem podezřelí:D a prvním z úkolů bylo nalíčit v nedalekém lese fotopast.

Radek s Martinem měli za úkol říkat obecné, ale přitom maybe podezřelé hlášky jako: „Stevena Daye jsem měl vždycky rád, byl to výtečný ornitolog.“ a tak podobně a děti jejich podezřelé chování pozorovaly. Pak jsme šli spát.

Druhý den jsme vstali – a šli se podívat do fotopasti, k našemu překvapení se tam chytila srnka :)

A šli jsme na plnění dalších úkolů z to do listu Stevena Daye.

Pokud byste hru hráli, tuhle část můžete klidně udělat jak dlouhou chcete – jde víceméně o to dětem nějak sdělit/navést je k tomu, že Steven Day našel v Polabí „dávno vyhynulý druh sýkorky“ „sýkoru moudliváčka“, což byl neuvěřitelný objev, za který by býval byl dostal v Británii minimálně řád od britské královny – a že jeho dva kolegové mu záviděli, a nechtěli, aby publikoval o svém objevu článek v časopise Nature. :D (Legenda je ještě podrobněji rozepsána v texťáku, který jsem také připojila.)

My jsme nastražili na děti sérii indícií – na konvici byl černý otisk (ale zároveň oba podezřelí měli čisté prsty.)

Protože celou legendu („dva kolegové mrtvého profesora mu patrně záviděli jeho objev a chtěli ho otrávit, aby nepublikoval článek o sýkorce moudliváčkovi) jsme dětem nechtěli říkat, ale zároveň bylo potřeba, aby na ně „samy přišly“. Takže jsme do hry zapojili ještě pana Plecháče –

…jehož hlavu si nasadil jeden z nás a odpovídal na otázky dětí jako univerzitní „steam chat-GPT“ – říkal zejména obecné věci o tom, jaký výzkum „můj zemřelý manžel“ dělal, a na co přišel.

Plecháč se aktivoval tak, že se všichni drželi za ruce a řekli jako kód rok narození Charlese Darwina (1809):

Zlomovým bodem bylo, když děti objevily při výrobě hmyzího hotelu „larvy, kterými se živí jen sýkorka moudliváček“ (což byli takoví velcí gumoví červi, které jsem koupila ve Flying Tigeru:D – a robot jim pak řekl, že to je vzácný druh sýkorky a že ho asi Steven Day znovuobjevil. Tak pak už nebylo víceméně nic moc potřeba doříkávat, a všem bylo jasné, že ho zabil nějaký žárlivý spolu-biolog, což byla odpověď na otázku Proč?

Mmch stavba hmyzího hotelu děti moc bavila – udělali jsme ho tak, že jsem koupila u Stoklasy kroužky na vyšívání a do nich jsme prostě svázali přírodním provázkem do snopečků větvičky a kusy rákosí:

Také se s velkým úspěchem – podle očekávání setkala společná příprava dortu a občerstvení na narozeninovou oslavu. Děti jsme si přitom rozdělili do dvou skupin – jedna dělala ovocné špízy a druh spolu se mnou dort.

No a vzhledem k tomu, že jsme už měli odpovědi na otázku Proč? a připravené občerstvení, mohli jsme se pustit do poslední části hry – usvědčení padoucha.

My jsme to udělali prostě tak, že jsme řekli Radkovi, aby si načernil palec černou barvou, a protože všichni viděli předtím otisk na konvici, o které věděli, že v ní byl „otrávený čaj“ a byla tím pádem použita jako vražedná zbraň :D hned jim došlo, kdo je teda „vrah“.

Děti, které si do svých super schopností napsaly „zneškodnění padouchů“ nebo nějaké bojové umění jsem nechala hlavního podezřelého prohledat – a shodou okolností u něj našli lahvičku s nápisem „jed“.

Abychom udělali předěl mezi hrou a reálným životem, vzali jsme pak Radkovu kartičku a spálili ji v kamnech jakože tím vraha posíláme britské policii, která ho zavře do vězení, a k nám se vrátí náš hodný táta Radek – a taky já jsem se odmaskovala.

A pak jsme udělali normální dětskou oslavu, hodně štěstí zdraví a opekli jsme si marshmallovs.

Myslím, že tahle detektivní bojovka nás všechny mega bavila a určitě něco podobného vymyslím zase někdy příště.

Závěrem bych ráda poděkovala za důvěru všem rodičům, kteří nám na přespávačku půjčili děti .) a taky Aničce, Martinovi a Radkovi, protože samozřejmě sama bych to nikdy nedala takhle dohromady. Je radost s vámi být spolurodič!

Hezké dny, a pokud se to rozhodnete hrát, určitě dejte vědět, jak vám to šlo a co vám fungovalo a co ne .)

Moc zdravím, T_B

No a tady jsou materiály ke hře k uložení a stažení (nejdřív jsou kartičky hráčů a dětí, pak pracovní listy a nakonec doprovodné texty):

Hra Polabský případ:

Polabský případ

Průběh hry:

V pátek žena převlečená za Elisu Day sdělí dětem, že je spolu se svým kamarádem odvezou na jejich letní sídlo, kde oslaví jejich narozeniny. Oslava narozenin dvojčat Sherlocka a Olivie Watsonových je ale jen zástěrka proto, aby si Elisa mohla najmout detektivní kancelář dětí, o které doufá, že jí pomůže vyřešit možný zločin, který se na letním sídle Dayových před několika týdny stal.

Co se stalo?

(Pouze pro dospělé: Na návštěvě u Dayových byli dva Dayovi kolegové z biologického ústavu na Oxfordu. Všichni tři se zabývali výzkumem polabské přírody. Stevenu Dayovi se podařil výjimečný biologický objev, podle nahrávky zjistil, že v Polabí žije nový, pátý druh české sýkorky, o němž se dosud myslelo, že je vyhynulá. Chtěl tento svůj objev publikovat, ale jeden z kolegů mu podal otrávený čaj, aby mohl jeho objev publikovat místo něj. Policie přípd uzavřela, ale Elisa Day má podezření, a tak si pozvala dětskou detektivní kancelář Watson and Watson, aby pod záminkou narozenin případ vyšetřila.)

Steven Day nechal před smrtí v diáři svůj to do list, a Elisa Day si myslí, že by ho děti měly uskutečnit, a přitom přijdou na to, že jeden z jeho kolegů Stevena Daye zavraždil.

To do list: (takhle jsme to udělali my, ale vy si můžete polabský případ přizpůsobit podle sebe):

  • Nalíčit fotopast na srnky
  • Doplnit části těla sýkory
  • Vyrobit hmyzí hotel

Při výrobě hmyzího hotelu se jeden z biologů prořekne, řekne: Ale to přece ne, to nemůžete, housenkami orobince se živí jen jeden druh ptáka… (sýkora moudliváček).

Chat GPT (Někdo, kdo bude mít na hlavě krabici)

Elisa Day: Jaký druh ptáka se živí housenkami orobince?

(Sýkora moudliváček)

Elisa: To mi něco připomíná…

Můj zesnulý manžel Robert si o sýkoře moudliváčkovi mluvil! A něco zapsal do diáře:

12. 2. Kostelec nad Labem

Dnes jsem poprvé měl možnost pozorovat sýkoru moudliváčka. Všichni si myslí, že jde o dávno vyhubený druh. Ale není tomu tak! V Kostelci nad Labem jsem uviděl pár živých a zdravých těchto sýkorek, které vyvedly dokonce mladé. Až tento šokující objev napíšu do časopisu Nature, určitě dostanu minimálně Bakerovu cenu za nejdůležitější objev v biologii v tomhle roce. Dostanu určitě i řád od královny. Jen aby se o tom nikdo nedozvěděl. Snad už příští týden…

Elisa Day: Oh no! Oni ho zabili!

Nechá děti, aby podezřeléh prohledaly – a ty u něj najdou lahvičku s „jedem“ – důkaz.

Děti je zatknou a pošlou zprávu britské policii.

Postavy:

Elisa Day – manželka špičkového profesora biologie z Oxfordu Roberta Daye, který zemřel na svém letním sídle za nevyjasněných okolností. Na víkend jsem pozvala jeho dva kolegy: Martina Browna a Rogera Smithe a společně s nimi jsem chtěla dokončit to do list, který zanechal ve svém deníku. Mám totiž pocit, že je na něm něco podezřelého. Zemřel poté, co si dal čaj v křesle, usnul a už se neprobudil.

Steven Day

Zesnulý biolog, profesor z Oxfordu, který se zabýval výzkumem polabské přírody. Nechal po sobě tunu zápisníků a to do list:

  • Nalíčit fotopast u Labe
  • Vyrobit hmyzí hotel
  • Zkoumat pod mikroskopem rostlinu
  • Poznat podle cédéčka ptáky
  • Jít na ornitologickou výpravu

Martin Brown

Biolog, Robertův kolega, taktéž profesor na Oxfordu. „Rob byl jeden z nejlaskavějších a nejmilejších lidí, jaké jsem znal. Rád jsem s ním pozoroval ptáky a léta jsme se zúčastnili stejného výzkumu o polabské floře.“

Roger Smith

Robertův nadřízený, který se zabývá pouze výzkumem a kouří doutníky. „Robert byl přirozený talent, jeden z nejnadanějších a nejpečlivějších lidí, jaké jsem měl tu čest poznat. Biologie ho zajímala odmalička, rád věci zkoumal a přicházel jim na kloub. Jeho úmrtí je pro vědu nenapravitelná ztráta.“

Detektivní kancelář

  1. Sherlock Wilson

Pálí mu to a rád pije anglický čaj s mlékem pomocí brčka. Superschopnosti: řešení záhad a vyjednávání s lidmi.

2. ) Olivie Watson

Je bystrá a zvídavá. Ráda pije anglický čaj brčkem. Specialistka na matematiku a sbírání stop.

3. )Helene Teddybear

Nebezpečně chytrá a energetická mladá dáma. Superschopnosti: luštění záhad a zneškodnění nepřítele, dokáže pracovat i v přestrojení.

4.) Robert Smith

Chytrý a obratný mladý muž, který ovládá bojové sporty a dokáže dobře vyjednávat. Specialista na kladení otázek.

5. )Roger Smith

Nebezpečně bystrý a zdatný mladý gentleman. Specilista na kladení otázek a luštění záhad.

6. )Adam White

Velmi schopný mladý detektiv, který dokáže vidět věci v souvislostech a nenechá se ničím ošálit.

7.) Eve White

Rychlá a chytrá mladá detektivka, která dokáže klást otázky a vyluští záhadu. Umí to s lupou a mezi její superschopnosti patří zakreslování a čtení map.

8. )Alexandra Davis

Chytrá a obratná mladá detektivka, umí dobře vést rozhovory, zapisovat a dávat věci do souvislostí.

9.) Lydie Davis

Nebezpečně rychlá a chytrá členka detektivní kanceláře. Žádná záhada před ní nezůstane nerozluštěná.

10.) Eleonora Davis

Velmi šikovná a chytrá mladá detektivka. Zabývá se sbíráním důkazů a mezi její superschopnosti patří sbírání důkazů proti padouchům.

Výroba hmyzího hotelu:

U Stoklasy (nebo kdekoli jinde) koupíte dřevěný kroužek na vyšívání. Větvičky srovnáte, zkrátíte na stejnou velikost a svážete do snopečků, kterými vyplníte kroužek. Pak ho někde v lese zavěsíte.

Potřebujete: Přírodní materiál, nůžky, zahradní nůžky.

Veganský čokoládový dort recept zde.

Mějte se, a pokud hru (nebo nějakou její variantu) zkusíte hrát, určitě dejte vědět, jak to šlo buď někam do komentářů (na můj Facebook nebo Instagram), případně na mail toybox@toybox.cz.

Hezké dny!

T_B

Share on facebook
Sdílet na Facebooku