Bezový sen: Projekt na finanční gramotnost a použití AI pro děti

Bezový sen: Projekt na finanční gramotnost a použití AI pro děti

Pokud mě sledujete delší dobu, jistě vám neuniklo, že výroba bezového sirupu patří k mým každoročním sezónním radostem – a stejně tak i dělání etiket pro něj. Protože letos se to sešlo s přáním jednoho dítěte ohledně jedné trochu dražší stavebnice :) a taky pořád přemýšlím, jak děti seznamovat s AI, zejména s chatemGPT4o, rozhodla jsem se to dát všechno dohromady a je to tady: Bezový sen! :)

Inspirace pro rodiče, kteří chtějí dělat něco zábavného na téma finanční gramotnost. :)

Začalo to – jak jinak – jedno krásné letní odpoledne, kdy jsme společně nasbírali bezové květy:

Děti byly hrozně šikovné a statečné – zvlášť to dítě, které chce Cobi lodičku – a vlezly pro něj dokonce i do kopřiv. (V softshellkách, takže je to nepálilo.)

No, pak mi ho pomohly umýt a naložit do vody, což fakt miluju, ty malé drobounké bílé kvítky a mokré citróny:

…a pak nastala taková sporná fáze projektu, kdy tady podnikatelstvo spalo a rodiče Umpalumpové tady do noci vařili sirup, takže jsem si připadala jako v opravdu věrné napodobenině kapitalismu. :) Naštěstí tahle fáze vaření, kdy se děti mohou akorát tak opařit, netrvala dlouho a my mohli jít na moji oblíbenou část celého procesu: navrhování názvu, designu a etiket :)

Jako obalový design fakt miluju a bývala bych to moc ráda udělala celý taky sama .) ale protože jsem chtěla, aby to bylo co nejvíc „učící“ pro děti s ChatGPT, zapnuli jsme AI a napromptovali ji k tomu, aby nám řekla, jaké všechny náležitosti musí správný obal mít a rovnou jsme pak zkusili v Dall E vytvořit. Chat i Dall-E jde promptovat normálně hlasem, takže to dětem jde báječně.

A ChatGPT nám taky vymyslel tenhle skvělý název: Bezový sen – a menší edici „Kopřivová odvaha“, ale tu budem dělat až zítra.

Já jsem dětem taky popovídala to, co vím – jako moc toho po pravdě není ,))) ale na tenhle projekt to bylo úplně dostačující – o marketingu.)

Udělali jsme srovnávací studii (mapu cen) a spočítali náklady, kolik potřebujeme vydělat a podle toho stanovili cenu a použili nějaké reklamní strategie – něco jsme věděli, část nám poradilo opět Chat GPT4o.

Líbilo se jim zejména to, že „příběh prodává“ a moje povídání o tom, takže jsme to pak všechno dali dohromady obal.

Dítě změřilo, jak bude velký, a vytvořili jsme ho společně – já ve Photoshopu podle jeho instrukcí.

Jsem ráda, že v této fázi také došlo na pojmenování naší společné, právě založené, firmy, a oproti mému (OK trapnému.) návrhu jmenovat se „jméno dítěte“ a máma byl vznesen progresívní protinávrh říkat si „vyloďovací člun“, který byl celým představenstvem okamžitě přijat. :)

(Kdybyste si ho chtěli přizpůsobit, nahrála jsem ho ve vrstvách sem: https://www.uschovna.cz/zasilka/PTU43J76FFH6GCKZ-NFU/)

Pak už zbývalo akorát etikety nalepit…

…a oslovit potenciální kupce. Samozřejmě prarodiče to jistí .)

:)

Zatím to vypadá, že se nám po něm jen zapráší, protože během prvního večera jsme prodali hned 4 láhve z jedenácti, ale jako pokud bychom to měli problém vyprodat, čekejte masivní reklamní kampaň našeho výrobního družstva Vyloďovací člun!

Budu moc ráda, když mi do komentářů napíšete, jak vy používáte Chat GPT pro učení dětí nebo i jinak – jak si s nimi s AI hrajete, pojďme se inspirovat navzájem!

Hezké (bezové.) dny!

T_B

Share on facebook
Sdílet na Facebooku