Tip na výlet s dětmi: Návštěva továrny na výrobu dřevěných hraček v Jiřetíně pod Bukovou

Tip na výlet s dětmi: Návštěva továrny na výrobu dřevěných hraček v Jiřetíně pod Bukovou

Před pár dny jsme byli na pár dní s kamarády v Jizerských horách. Je tam fakt krásně.) Jejich děti mluvily s velkým nadšením o „Krtečkově“. Nejdřív jsem si myslela, že to je nějaký dětský zábavný park – ale když jsem zjistila, že se jedná o továrnu na výrobu dřevěných hraček, byla jsem docela nadšená a moc ráda jsem se tam s dětmi vypravila. Exkurzi doporučuji i vám – bude bavit děti i vás (a to i když žádné nemáte a nechcete.

Můj první tip je, že se určitě objednejte předem – exkurze do továrny jsou oblíbené, a když jsme tam přišli bez objednání, museli jsme půl hodinky počkat, to nám ale vůbec nevadilo.

Pak už jsme dostali všichni ostře žlutou vestu a vydali jsme se do samotného provozu.

Jak si jistě pamatujete z mojí exkurze do továrny na pastelky, já různé exkurze v továrnách, zvláště těch vyrábějících tak hezké věci jako jsou pastelky a hračky, mám moc ráda.

V případě továrny Detoa je zajímavá už samotná budova, kterou navrhl v roce 1908 a v roce 1913 dostavěl jablonecký architekt Robert Hemmrich, a inspirací mu byl zaoceánský parník. A ten tato budova ve stylu art deco zdálky doopravdy připomíná:

V provozu samotném se nesmí fotit, a tak jsem udělala jen pár fotek tam, kde se smělo. Mohli jsme ale s dětmi možnost sledovat celý proces výroby dřevěných hraček od dřeva, které je naskládané v hranolech v sušárně až po zabalenou krabici s hračkami.

Expozice začíná historickými hračkami, které se v továrně vyráběly od počátku 20. století:

…až po dnešek. Nejslavnější hračkou, kterou prodává je samozřejmě Millerův Krteček, na něhož získala licenci. K vidění jsou historické stroje na obrábění dřeva:

…z nichž se stále používají i některé přibližně sto let staré. Úžasná zpráva o řemesle a zručnosti našich předků! Tohle je vrtačka, kterou se do nasekaných dřevěných výrobků vrtají díry:

Velký dojem na nás udělala samozřejmě barvírna, kde se již vyhlazené a vytvarované dřevěné výrobky nasypou do takovéhoto bubnu:

…a pak se v několika vrstvách obarví. Vždy mezi jednotlivým barvením schnou na sítech:

Pak se zkompletují, zabalí a hurá do světa!

Co nás ale s dětmi úplně nejvíc bavilo bylo to, že si se vstupenkou na exkurzi za poloviční cenu můžete koupit sáček dřevěných komponentů, z nichž si sestavíte sami svou hračku. U vstupenek dostanete „panáka“ lepidla, sednete si do jedné z místností a skládáte a lepíte. Lepidlo se aplikuje špejlí, takže je tato aktivita opravdu bezpečná i pro malé děti. (Ehm, na rozdíl od třeba workshopu drchání, kde jsem také jednou byla okolo Mikuláše – a byla jsem svědkem toho, jak si holčička vrazila do ruky obrovskou jehlu O_o

My jsme slepili asi jedenáct malých hraček, já robůtka:

…a děti další roboty, zvířátka a letadla.

V průbehu celého dopoledne jste v kreativních dílnách mohli vidět různé maminky a tatínky, jak si vyrábějí hračky a hrají si s nimi. A to byl moc pěkný pohled.

Nakonec jsme samozřejmě neodolali, a koupili si i nějaké „právě vyrobené“ hračky z podnikové prodejny.

Ale vůbec toho nelitujeme! Ba právě naopak, moc se těšíme, že se tam třeba jednou vrátíme!

Hezké dny!

T_B

Share on facebook
Sdílet na Facebooku