Tip na výstavu s dětmi: Dětské muzeum v Národním muzeu :)

Tip na výstavu s dětmi: Dětské muzeum v Národním muzeu :)

Protože jsme velcí milovníci a častí návštěvníci Národního muzea v Praze, nešlo si nevšimnout nové expozice pro děti, která je otevřená (podle mě:) od začátku měsíce v nové budově Národního muzea.

Pro jak staré děti je nejvhodnější? A na co nezapomenout, než se tam vypravíte?

Určitě se nezapomeňte zaregistrovat předem na stránkách Národního muzea – do Dětského muzea je třeba se objednat na konkrétní časový slot, který trvá hodinu a půl.

Tady je link.

Samotná expozice je plná interaktivních prvků a nejvíc si ji podle mě užijí lidi, kteří se rádi společně s dětmi učí, jsou zvyklí s dětmi mluvit a vysvětlovat jim věci. Naopak bych odhadovala, že se bude líbit všem zastáncům klasické frontální výuky, disciplinace a představy o tom, že v muzeu mají být děti hlavně potichu, spořádaně si číst cedulky a moc nevychylovat. :)

Už po vstupu je totiž čeká obrovská interaktivní rpojekce, kde se chumly dětí za radostného výskání snaží společně odhalit dinosaury, nebo míčkem trefit kus stavebnice.

Je to zábava, a je to taky podle mě geniální využité jedné z těch vysokých, kamenem obložených stěn budovy od Karla Pragera. Myslím, že by byl nadšený, kdyby to viděl.

Úvodní sál je polepený různýma otázkama, nejdřív jsme hledali nějaké pracovní listy, ale když jsme je nenašli, zkusili jsme si na ně odpovědět jen tak z hlavy, podle toho, co víme.

A dobře jsme udělali! Následující expozice totiž přináší odpovědi právě na tyto otázky, takže máte možnost si odpovědi doplnit a zpřesnit.

Ale hlavně je to také zábava.

Dokážu si představit, že Dětské muzeum je ideálním „prvním muzeem“, do kterého děti vezmete, ale líbí se tam podle mě všem dětem, i deseti nebo dvanáctiletí si rozhodně něco odnesou.

Je zaměřené především na přírodu, ale vyzkoušíte si třeba i jak funguje potrubní pošta:

Prohlédnete si obrovskou šnečí ulitu:

Dozvíte se něco o tom, jak vypadaly hračky, když byli rodiče (a jejich rodiče) ještě děti:

Zkusíte si, jak vidí svět moucha, ryba nebo dravý pták:

Mně osobně se nejvíc líbila závěrečná „herna“ s modely domů z 3D tiskárny, na kterých se daly báječně dětem vysvětlit různé architektonické slohy. Opravdu parádní! Dobrá byla ale i část o zvířatech a o brnění. Prostě skvěle strávená hodinka a půl. Po uplynutí této doby přijde „střídačka“, a nahradí vás v expozici jiná skupina, takže je potřeba si čas v expozici rozložit, aby nikdo neměl pocit, že si ještě něco nevyzkoušel.

Po výstavě je ale možné strávit libovolně času v přilehlé „myšárně“ – velkém kreslícím a čtecím koutku, takže si nezapomeňte s sebou přibalit pastelky. A taky svačinu – tu kdybychom měli, mohli jsme si ji dát v tomhle krásném vnitřním prostoru nové budovy, kde je příjemně i v těch největších pařákách.

Enjoy!

Hezké letní dny přeje T_B

Share on facebook
Sdílet na Facebooku