Herní krajina Pecka v Krkonoších – tip na výlet (s dětmi .)

Herní krajina Pecka v Krkonoších – tip na výlet (s dětmi .)

O tomhle víkendu otevírali kamarádi Tomski a Polanski a sochař Matěj Hájek projekt, na kterém pracovali tři roky. Je to obrovské hřiště v Peci pod Sněžkou. Tomski a Polanski dělali ilustrace a vizuální identitu a Matěj celé hřiště vymyslel a projektoval. Pojďte se jím s námi projít alespoň takhle na fotkách .)

Volně přístupný herní park je ideální pro trochu starší děti, než jsou dvouletá dvojčata, i ty se tam ale dost vyřádily.

Na celé herní krajině je vidět, že autorem je sochař: objekty, v nichž si děti hrají, a které je zároveň nenásilným způsobem vzdělávají o zvířatech a rostlinách v Krkonoších, jsou vlastně obrovské sochy, kterými se dá procházet. Vizuálně mě nejvíc bavily jejich strmě trčící tvary, které trochu připomínají graffiti a přesně dávkovaná míra stylizace. Objekty nejsou ani příliš doslovné, ani pro děti nepochopitelné.

Zatímco děti se baví a dozvídají se nové věci, pro dospělé je herní krajina Pecka vlastně unikátní sochařskou výstavou pod širým nebem. Kde jinde máte možnost se procházet na dětském hřišti uvnitř sochařských objektů?

Jednotlivé objekty jsou inspirované různými zvířaty. Objekt evokující jelení kostru je vlastně zároveň i moderní rozhlednou, z níž je vidět do údolí řeky Úpy…

Černí čápi otevírají a zavírají zobáky.

Návštěvníci mají možnost ocitnout se uvnitř prostoru obří vřetenovky…

… nebo vlézt do útrob obrovského rysa, přikrčeného a číhajícího mezi stromy.

Nejmenší děti milují obrovský tunel pod hromadou slámy, který se dá prolézat do kříže.

…i všechny cestičky uvnitř objektů.

Objekty v herní krajině mají speciální povrchovou úpravu, která dřevo ochrání před střídáním teplot v létě a v zimě.

Matějovy dřevěné objekty skvěle ladí s moderní a střízlivou modro-červenou vizuální identitou, kterou připravili Tomski a Polanski. Pro herní krajinu vymysleli a nakreslili své typicky roztomilé a baculaté postavičky holčičky a kluka, které procházejí celou vizuální identitou.

… A navrhli grafiku na informačních a výukových cedulích. Informace jsou vyfrézované do dřeva, což je tradiční úprava, která by opět měla chránit barvu proti poškození drsnými povětrnostními podmínkami Krkonoš.

Herní krajina Pecka je přístupná celoročně, zdarma a dostanete se do lanovkou z Pece pod Sněžkou. Na lanovku vám bez probémů vezmou kola – a i třeba kočárek.

Na Portášových boudách je kafe pro rodiče…

…a další hřiště – s trampolínou – pro děti.

My jsme z Portášových chat vyrazili na krátký výlet na Růžohorky, které jsou od nich vzdálené kilometr, kilometr a půl a po alsfaltové cestě se tam bez problémů dostanete s kočárkem (i s dvojkočárkem.)

Tam -vegani bacha – pokud si neuděláte svačinu jako my, nic si tam nedáte .)

…Potom jsme pokračovali až na střední stanici lanovky na Sněžku, Růžovou horu, což je poslední místo před strmým stoupáním na Sněžku, kam se dá s kočárem dojet.

Večer jsme si přečetli pár pohádek a druhý den jsme udělali výlet do Obřího dolu, kam se opět s kočárkem v pohodě dostanete.

… Až k chatě v Obřím dolu, která je moc příjemná, a dokonce tam jako vegan – na rozdíl od Petrášových boud – dostanete k jídlu i něco jiného než šopák bez sýra – tady měli fajn hummus s opečeným chlebem a domácí limonádu.

Včera se ukázal jako dobrý nápad na výlet s takhle malými dětmi i zámek Kuks, který je při cestě z Krkonoš do Prahy a v posledních letech to vypadá, že oživnul „Zkus Kuks“ a děje se tam spousta akcí.

Tady alegorie ctností se Ztraceným a nalezeným medvídkem…

… Matyáš Bernard Braun of course a jeho anděl blažené smrti… :)

…alegorie Lásky :)

Alegorie Cudnosti (se zakrytou tváří:)…

… výběr barokní sukně čistě náhodný :)

… a tady ze všech dalších alegorií třeba Moudrost, která se dívá zároveň do minulosti i do budoucnosti.

… zámecká zahrada…

Devět z deseti rodičů jednoho spícího dvojčete doporučuje i, abyste to druhý vzali do místního muzea starých motocyklů a automobilů (vstupné 50,-), maj tam totiž funkční kameru obskuru. :)

A teď už (jak říká Smack :) zpátky do práce! :o)

Krásné prázdninové dny přeje Toy Box

Share on facebook
Sdílet na Facebooku