Zachraňte svoje oblíbená nakladatelství aneb tipy na krásné a ilustrované knížky pro děti během koronaviru od ilustrátorky a komiksové kreslířky Toy_Box

Zachraňte svoje oblíbená nakladatelství aneb tipy na krásné a ilustrované knížky pro děti během koronaviru od ilustrátorky a komiksové kreslířky Toy_Box

Není žádným tajemstvím, že nakladatelský trh je celkem v háji. Některá nakladatelství jsou bez prosincových tržeb, od krachu je dělí pár měsíců. Protože na nakladatelství je vázaná velká část práce nás, ilustrátorů, je na čase něco udělat. Je potřeba podpořit zejména malá nakladatelství, která vydávají krásné a cenné knížky pro děti – a také komiksy. Je totiž možné, že za chvíli by tady tyhle krásné knížky vydávat neměl kdo – a to by byla velká škoda.

Dala jsem proto dohromady deset tipů na obrázkové knihy z nakladatelství Labyrint a Paseka, která pro mě představují absolutní špičku v tom, co si tu krásného a ilustrovaného pro děti můžete pořídit :) V přehledu najdete tipy na knížky pro děti všech věkových kategorií. Důležité je, abyste si – pokud se pro nějakou knížku rozhodnete, pořídili přímo pře e-shopy těchto nakladatelství, linky jsou:

https://www.paseka.cz/

a

https://www.labyrint.net/

Takže knížky, které jsme si pořídili pro naše děti my, jsou:

(pět tipů od Labyrintu):

1.) Ruce v hlíně, Knížka pro malé zahradníky, napsala: Kirsten Bradley,ilustrovala: Aitch

Tahle knížka se vám bude skvěle číst jak před spaním, tak pokud se s dětmi vydáte do parku nebo někam na zahrádku. Obsahuje spoustu dobrých nápadů, které je jednoduché s dětmi udělat i doma: jak si vyrobit květináč z tetrapaku, udělat bylinkovou zahrádku v květináči nebo závěsný květináč. Baví i hodně malé děti a my se už nemůžeme dočkat, až se do některých z nápadů pustíme!

2.) A jako Antarktida, Pohled z druhé strany, text a ilustrace: David Böhm

Kniha o tajuplném světadílu je ilustratorským a autorským počinem Davida Böhma, který patří k současné ilustrátorské špičce. Nakladatelství Labyrint knihu vyladilo do nejmenšího detailu, tahle kniha není ale jen krásná: baví děti, ale poučí se i jejich rodiče. Kniha obsahuje spoustu rozkládacích stran, nádherných, celostránkových ilustrací a komiksových prvků. Pokud si z ní budete s dětmi číst, máte tento týden rozhodně na předmět „Člověk a jeho svět“ splněno .)

3.) Rackomix, napsala Milada Rezková, nakreslil Lukáš Urbánek

Tahle knížka je opět skvělým tipem, pokud se pokoušíte dětem zpříjemnit „homeschooling“. Kromě svěže nakreslených komiksů o doktoru Rackovi, superhrdinovi, který – když nepomáhá ve své ordinaci dětem – brázdí svět na své motorce, obsahuje totiž spoustu zábavných tipů na pokusy a úkoly. Spolu s doktorem Rackem si můžete ušít do-it-yourself košili, nebo zjistit, jak funguje teploměr. Pomůcky pro většinu úkolů obsahuje běžná domácnost .)

4.) Bylinkář, napsala: Monika Golasovská, nakreslila: Aneta F. Holasová

Bylinkář je další knížka, která se vám bude hodit, pokud půjdete s dětmi do probouzející se, jarní přírody. Podle jemných, akvarelových ilustrací od Anety Františky Holasové můžete poznávat květiny, sbírat a sušit je a dozvíte se, na co je která bylina dobrá. Bylinkář je knížka, která učí poznávat sílu a krásu přírody a jejím zakoupením podpoříte nejen nakladatelství, ale i současnou mladou českou ilustraci.

5.) Včelař Josífek, napsala a nakreslila Simona Čechová

Kdyby se měly tohle léto děti dozvědět něco nového jenom o jednom živočišném druhu, měly by to podle nás být včely. V rodině slovenské ilustrátorky Simony Čechové se včelařilo od nepaměti, ale nikdo z jejích předků to nikdy neuměl tak krásně nakreslit. Autorská knížka o včelaři Josífkovi je opravdový klenot: zúročuje moudrost našich předků i zkušenost moderní ilustrace. Navíc se v ní dozvíte například, co to je medomet. :)

(Bude následovat pět tipů na krásné knížky pro děti od nakladatelství Paseka.)

1.) Kosmoknedlíci, napsal a nakreslil: Craig Thompson

Malá hrdinka téhle knížky je na tom trochu jako současné děti. Je zrovna doma s mámou a tátou, když na jejich svět, všechno co znají a mají rádi, začnou útočit obří emzáci, kteří hrozí, že ho rozcupují na kusy. Holčička s růžovými vlasy a celá její rodina se musí potýkat – přesně jako současné rodiny – s různou škálou problémů – od výběru té správné školy, i když nejsou moc bohatí, až po to, že se tatínek najednou vytratí, neznámo kam. Je to ale knížka pro děti – takže nakonec samozřejmě všechno dobře dopadne. Máme ověřeno, že tahle něžná, a přitom strhující knížka baví jak trochu větší slečny (okolo deseti let) na své si v ní ale – díky spoustě důmyslných strojů – přijde i mladší brácha. Je to ideální „chytré čtení“ pro děti, které milují komiksy. Doporučuje 10 z 10 komiksových autorů!

2.) komiksové booky Marcy a hádanka Sfingy a Artur a zlaté lano, napsal a nakreslil: Joe Todd-Stanton

Tyhle dobrodružné komiksové knížky jsou ideálním komiksovým čtením pro holky a kluky mladšího školního věku. Jsou plné krásných digitálních ilustrací v odstínech teplých barev a obsahují ty správné vzory pro děti: malého kluka, který se nebojí ani obřího vlka Fenrira a a neohroženou holčičku Marcy. Příběhy obsahují prvky ze severské mytologie a jsou ideální na čtení a prohlížení před spaním, protože obsahují poměrně málo textu. Vhodné i jako první (nebo druhé.) čtení.

3.) Hilda a král hory, Hilda a kamenný les, napsal a nakreslil: Luke Pearson

Svižně nakreslená série dobrodružných knížek o zvědavé holčičce Hildě v současné době baví děti v celé Evropě. Děti Hildy příběhy milují: opět vycházejí ze severské mytologie, ale obsahují zejména přesně vyvážený mix dobrodružství a milých, podivných komiksových postaviček. Hilda je ideální role model – dítě které se za žádné situace nebojí a neztrácí hlavu ani když se spolu se svou maminkou ztratí v kouzelném lese. Hilda je prostě must have pro děti každého věku, nedá se říct nic jiného.

4.) Agnes a sedmý host, napsala a ilustrovala: Kathi Narhi

Komiks od finské autorky Kathi Narhi je dobrým tipem zejména pro staší školní děti, takové, které nevyděsí, že v komiksovém políčku narazí na bezvládně ležící tělo nebo vyvolávání duchů. Agnes a sedmý host je ideální pro děti (a možná i mladé dospělé), kteří se chtějí vrátit do doby, kdy ještě věřili na duchy a na strašidla. Doporučujeme číst pod dekou a s šálkem dobrého čaje, při čtení vám totiž bude naskakovat husí kůže!

5.) Úsměv, napsala a nakreslila: Raina Talgermeierová

Raina, hlavní hrdinka této knížky, je obyčejná holka s obyčejnými problémy. Tedy až do okamžiku, kdy přijde o přední zuby! Tenhle easy nakreslený a napsaný komiks sbírá jednu cenu za druhou, a v Americe úplně bourá žebříčky prodejnosti. Je přesně tipem pro rodiče školních dětí, kteří se bojí, že jejich děti netráví dost času nad knihami – Úsměv je právě taková knížka, která by vaše obavy mohla rozptýlit. Je totiž ověřené, že děti chytne a nepustí.

Pokud si objednáte jakoukoli z výše uvedených knih, podpoříte tím nejen nakladatele, ale i české ilustrátory, kterým dávají nakladatele práci, a vydávání krásných knih a komiksů pro děti.

Děkujeme vám!

Joachim Dvořák, majitel a šéfredaktor nakladatelství Labyrint

Jakub Sedláček, šéfredaktor nakladatelství Paseka

a ilustrátorka Toy_Box za Czech Illustrators, spolek podporující české ilustrátory

Share on facebook
Sdílet na Facebooku