Populárně naučná ilustrace aneb „Namaluj mi, prosím, beránka.“

Populárně naučná ilustrace aneb „Namaluj mi, prosím, beránka.“

Občas si přijdu jak ztroskotaný letec ze Saint Exupéryho knížky. Akorát, že teda za mnou nepřijde Malý Princ, ale zavolá mi někdo od novin. A místo: „Prosím, nakresli mi beránka“ se ozve: „Prosím, nekreslete nám antického učence Héróna, s prvním parním strojem, což je taková kovová koule, v antické krajině, do které právě přijela parní lokomotiva, na pozadí jsou pyramidy nebo maják z Faru a na nebi ukazuje 60 let našeho letopočtu antikythéra.“ :)

No, a já se pak s tím – úplně stejně jako ten letec z knížky – snažím něco, jak nejlíp dovedu, udělat :)

V tomhle případě to bylo obzvlášť choulostivé, protože ilustrace pro technologickou stranu měla být zároveň informativní, ale taky hezká na pohled a v jasných barvách – ale hlavně na ní mělo být tolik věcí, že jsem nejdřív vůbec nevěřila, že se mi to podaří nacpat do jednoho obrázku.

A tak vznikly tyhle – celkem hrozný – skici, během nichž jsem zkoušela, jak se to všechno vůbec dá poskládat, aby to vypadalo vůbec ne dobře, ale prostě jako nějaká ilustrace:

Zpětnou vazbu jsem dostala, že to vlastně nemusí být všechno v jedné ilustraci, a že stačí když ilustrace na první pohled upoutá. To mě dost povzbudilo, a tak jsem zkusila udělat trochu propracovanější verzi Heróna a jeho parní koule:

Poslala jsem ji, ale už když jsem ji posílala, říkala jsem si, že je to trochu moc: ta antická tóga a gesto rukou a lokomotiva, vypadalo to trochu jako ilustrace k tomu, jak Jára Cimrman vymyslel v antice parní stroj.

A tak jsem raději udělala ještě jednu, nedoslovnou variantu. Která má všechno, ale v plánech nad sebou a není to jen takovým tupým zobrazením všech těch věcí.

Už jsem se těšila, jak ji udělám ve vyrudlých odstínech zelené, žluté a červené jako má plátno na lehátku, které je dlouho na slunci nebo různé vybledlé laky na kabinách u moře, ale v téhle ilustraci toho zase spousta chyběla. Byla sice podle mého názoru moc hezká, ale nebyla tak informativní, jak měla být. Vymyslela jsem šalamounské řešení: už ji nebudu předělávat, ale doplním do ní informativní schémata jako samostatné grafické prvky, každý v kolečku. A tak jsem to celé poslala.

Z druhé strany sluchátka se už nic dalšího neozvalo, což znamená dvě věci: buď je všechno OK, anebo je všechno špatně, ale vy už s tím stejně nemůžete nic dělat :)

Takže jsem celkem napjatě očekávala dnešní noviny. A hele: ilustrace, včetně rámečků, funguje s oranžovým prostředím hospodářek moc pěkně. No, tak pokud budete mít cestu kolem trafiky, tak si je kupte.

Je to článek o tom, že parní stroj vynalezli už v antice, a podle mě je moc zajímavej. (A ilustrovanej :D

Hezký pátek a sobotu přeje Toy_Box

Share on facebook
Sdílet na Facebooku