#2 Draw or Die: Skicák

#2 Draw or Die: Skicák

Pro jakoukoli tvorbu je důležité zaznamenávat nápady, podněty, inspirační zdroje formou, v níž se dobře a rychle orientujete. Váš první úkol je tedy úplně prostý – založit si skicák. Samozřejmě, skicáky mají ve výtvarné tradici (stejně tak jako grafiťácký blackbooky) své pevně dané místo, skicáky některých umělců mají ohromnou cenu a bývají – zejména po jejich smrti – součástí různých (kupříkladu souborných) výstav jejich díla. Na to ale teď nemyslete – nám jde prostě jen o to najít sešit, blok nebo soubor očíslovaných papírů, které vám budou vyhovovat a budou schopné pojmout všechno, co si potřebujete a musíte sami pro sebe a pro svoji tvorbu poznamenat. Pak bude vaším úkolem udělat do skicáku prvních sedm zápisů. Je jedno, jestli to uděláte v jednom týdnu, anebo pár dní vynecháte, jde prostě o to, založit skicák a udělat do něj sedm zápisů.

Moje rada je na chvíli vypnout autocenzora a zaznamenat všechno, co vás zajímá, ať už to má textovou nebo vizuální podobu. Pište svoje nápady, pište si cizí nápady, opisujte z časopisů a knížek, kreslete to, co vidíte kolem sebe, vystřihujte si nebo tiskněte obrázky, co vás bavěj, foťte (a pak to do skicáku nalepte) prostě to rozjeďte.

Výstupem by měl být sešit (nebo cokoli podobného, klidně to může být stará knížka, kam budete věci lepit), s prvními několika stránkami nápadů, s datací nebo ještě lépe s hodinou vzniku – jde nám o to mapovat váš tvůrčí proces.

zásadní jsou dvě věci:

– analogovost – tj. přestože existují samozřejmě skicáky v elektronické formě, pro naše účely se ale nejlépe hodí papírový skicák, případně skicák z jiného materiálu, pro mě za mě třeba z včelích pláství, ale jde o to, aby skicák byl z reálného materiálu, který se dá uchopit rukou, a ne virtuální.

– posloupnost – tj. jednotlivé zápisy, skicy nebo prostě vstupy označujte datem vzniku a nechte je vznikat za sebou v průběhu několika dní. Nic nevytrhávejte, nic neopravujte, prostě pokračujte. Nehodnoťte se, pište a kreslete pro sebe.

Pro vaši motivaci a inspiraci přikládám několik skicáků svých a pak několik z knížky Street Sketchbook (mezi nimi i skicák Banskyho:) Enjoy!

Basco Vazko je chilský umělec, který deset let vlepoval, dokresloval a ilustroval stránky Dekameronu Giovanna Boccaccia. Tento jeho obsáhlý skicák ho doprovázel na všech cestách a místech, kam se stěhoval. Každá stránka představuje nový den, čímž vznikl unikátní záznam myšlenek, snů a vizuálních experimentů.sk01 sk02 sk10Já používám ke skicování ne jeden, ale celý systém sešitů a poznámek :) Obyčejnejch, školních plus mám skicák s dobrým papírem na poznámky vizuální a na kresby. Čísluju si je za sebou a na jejich obálky píšu roky, takže se v nich dá přesně dohledat, na čem jsem pracovala a o čem a jak jsem přemýšlela několik měsíců (let) zpátky.sk03Zaznamenávám do nich jak výtvarný nápady, tak jakýkoli poznámky a výpisky z přednášek nebo knížek, který mě zajímaj – tohle je třeba dvoustránka poznámek z kurzu o moderní americký poezii.sk04Poznámky z přednášky o paní Bovaryový…sk05Poznámky pro moji psychoterapii…sk06Poznámky z dějin umění…sk07Skica toho, jak by mohla vypadat obálka mojí další knížky, kterou jsem nakreslila na papír a vlepila ho do sešitu, aby se neztratil…sk08A skicy mýho novýho projektu spolu s výpiskama z knížky, co poslouchám…sk09A tohle je už slíbenej skicák Banksyho. Jak vidíte, nemusíte umět kreslit, aby z vás byl jeden z nejznámějších umělců současnosti, stačí o věcech dost zajímavě přemýšlet .)sk11 sk12 sk13zdraví a na vaše skicáky se těší Toy Box

Share on facebook
Sdílet na Facebooku