Moje barva, červená: Urban Dreamers Looking For Recycled Broken Dreams a Terne Čhave

Moje barva, červená: Urban Dreamers Looking For Recycled Broken Dreams a Terne Čhave

terne01

Přátelé, deska Terne Čhave s mým obalem je venku!!! Mám radost, červená je totiž jak z rozbitýho nosu, tray je cigánsky lesklej a vůbec to celý vypadá skvěle. Dneska mi snad Roman Týc z z Paralelní Polis půjčí stroj na promítání a začínám trénovat na VJing na křtu, aby nebylo nějaký foyer, jak říkaj Cibulkáři .)

Křest cédéčka je příští středu (8. dubna) v Meet Factory, tak se tam vidíme :)

A tady teda, snad se panstvo neurazí, kousek z tiskovky…

„Romství autorů skladeb se odráží i v textech, a to i přes patrný odklon od klasických témat romských kapel. Ani na čtvrté desce se Terne Čhave nevzdali romštiny jako hlavního jazyka pro vyjádření svých pocitů. Zpívají na ní o místě Romů (a všech lidí) v dnešním světě, o hledání vlastní cesty a identity, ale i o tématech, jako jsou peníze, práce, svoboda nebo rasismus.“

“Dlouho jsme zpívali hlavně o lásce, rodině a tradičním životě Romů, k nesnášenlivosti kolem nás jsme se nijak zvlášť nevyjadřovali. Šlo nám především o to rozdávat lidem pozitivní energii. Když jsme ale sledovali v médiích nenávistné pochody, které se u nás v posledních letech odehrávaly, muselo se to projevit i v naší hudbě a textech a v případě této desky i na grafice,” říká Gejza Bendig.

“Ke spolupráci na obalu jsme chtěli přizvat někoho, kdo se na situaci Romů v ČR dokáže podívat s porozuměním, nadhledem a hlavně humorem, tak aby obal odrážel naše pocity, které se prolínají celou deskou. Z toho pohledu byla Toy Box ideální volbou. Už po první schůzce jsme si padli do oka a bylo nám jasné, že tahle nejmenší komiksová hrdinka nezklame. Z obalu jsme nadšení, stejně jako z toho, že Toy Box vystoupí na všech našich křtech jako VJ.”

Toy Box k tomu sama říká: “Obal pro Terne Čhave je volným pokračováním mého osobního projektu Malý český nácek. Při jeho tvorbě jsem se nechala inspirovat hláškami, které píšou kapele, většinou anonymně, různí lidé na Bandzone. Prostřednictvím obalu desky Terne Čhave jsem se snažila zobrazit rasismus a xenofobii v podobě, která je podle mě v současné době nejnebezpečnější… Takovej ten obyčejnej, každodenní rasismus, kterej se projevuje nadáváním v hospodě na cikány, anebo tykáním Vietnamcům ve večerce. Takovej ten malej českej přizdisráčskej rasismus „Já nejsem rasista, ale…“. Můj postoj k celý věci vyjadřuje nejlíp redesign kapličky na Řípu na zadní straně alba.”

terne02 terne03 terne04 terne05 terne06 terne07 terne08 terne09Velkej dík patří samozřejmě Bonusovi, kterej mě zas a znovu zachránil s typoškou, a přidal tak ke knížce už druhej společně podařenej projekt. Jsem za něj moc vděčná.

Krom toho jsem v poslední době dost vděčná i za pár úplně nejvíc nejlepších dárků, co jsem kdy v životě dostala. Tak tady například odvaha v obalu od kindervajíčka :)

terne21

A pak „Urban Dreamers Looking For Recycled Broken Dreams“… :´)

terne10 terne19

Po období „všichni psi na světě“ mám teď takový období, kdy se kámoším se dvěma dětma… :)

A je hrozně dobrý si s nima malovat. Tak tady například obrázky ze skupinové výstavy „Na topení“ na jejíž vernisáži bylo kromě tří psů i pohoštění formou sušenek Oreo.

terne12Dovolte mi krátkou reportážní vsuvku z rozhovoru s kurátorkou… (5 let)

Toy_Box: Můžete nám prosím vysvětlit význam této malby? Co tím chtěl umělec říct?

Kurátorka: No, to nic neznamená, je to jen taková čmáranice.

——————–

Slečna kurátorka se ale plete… Já rozhodně doporučuji triptych Stopy ducha I až III.

terne13

A tady jsou už duchové, kteří se pak tak nějak sami o sobě zhmotnili do podoby hraček. (Tak duchové, co byste čekali, žejo.)

terne11

Někdy mám pocit, že se zúročila (konečně!) léta strávená na různých uměleckých školách. Pro všechny zájemce o studium scénografie – ta škola je víceméně dobrá především k tomu k tomu, že umíte postavit dobrou námořní flotilu z kartáčku na ruce a šťouchátek do uší. Soukromé moře v jednom balíčku samozřejmostí.

terne14

terne15

A protože je jaro, všímejte si plotů, chodníků a stěn domů. Někdy na nich kvetou skvělý věci.

terne16

Nápisy jako „Houbo, a proč si tak veliká a zelená?“ a i jiný nápisy. Kromě swag hub s černejma brejlema, samozřejmě.

terne17

Hezký den přeje Toy Box

Share on facebook
Sdílet na Facebooku