Kreativní protokol podle Toy_Box, učební materiál pro kurz Draw Or Die, Unwire with me, 2024

Kreativní protokol podle Toy_Box, učební materiál pro kurz Draw Or Die, Unwire with me, 2024

Co to je a proč to potřebujete?

Kreativní protokol je rozvrh hodin, který kombinuje dohromady různé tvůrčí aktivity tak, aby v maximální možné míře podpořil vaši tvorbu a dostal vás na cestu, kterou si budete zároveň užívat a přicházet s konzistentními výsledky.

Skládá se z těchto částí:

  1. den – Cvičení – 10 až dvacet minut (až hodina a půl pro pokročilé)
  2. den – Váš hlavní úkol – ½ hodiny až 3 hodiny
  3. den – Odpočinkový den nebo (dobrovolné) Cvičení – 10 až 20 minut
  4. den – Cvičení – 10 až dvacet minut
  5. den – Váš hlavní úkol – ½ hodiny až 3 hodiny
  6. den – Odpočinkový den nebo (dbrovolné) Cvičení – 10 až 20 minut
  7. den – Inspirace

Co znamenají jednotlivé části a jak se jim máte věnovat:

Pro všechny aktivity:

Začátek: pořiďte si minutku nebo používejte časovač na telefonu. Podle své aktuální kondice/situace odhadněte čas, který zvládnete se ten den kreativní praxi věnovat. Odpojte se od sítí, nastavte si na telefonu profil letadlo nebo ho odložte do vedlejší místnosti. Začněte! Na celou dobu kreativní praxe vypněte svého vnitřního kritika – posuzovat se bude až po skončení.

Prostředek: Během toho, co se kreativní praxi věnujete si uvědomte jednu věc, která je na ní dobrá/která vás na tom, co děláte, baví (struktura barvy, zvuk štětce, klid ve vašem okolí atd.). Vydržte do konce.

Konec: Nezáleží na výsledcích, ale na tom, zda dodržíte soustředění – pokud ano, je tento den úspěch. Oslavte to! (Pusťe si oblíbenou písničku, zvedněte ruce nad hlavu, řekněte sami sobě: Dobrá práce! Zlepšuješ se!)

Všechny vaše praxe by měly mít následující tři komponenty: Začátek (odpojení), prostředek (vděčnost za jednu věc), konec (oslava).

Cvičení

O co jde: Libovolná aktivita, která vede k lepší technické dokonalosti. Je důležité před každým cvičením zvoli si jeden cíl a věnovat se jen jemu.

Jak se aktivitě věnovat: Na konci neposuzujete výsledek, ale jen to, zda jste se věnovali cvičení celou dobu nerušeně. Nejde o jeden jednotlivý den, ale o to nastavit cvičení/učení jako součást vašeho nastavení mysli a myslet na t, že se zlepšujete každý den.

Příklady cvičení: Dnes udělám nějaké kresby podle tutorialu a pochopím lépe, jak nakreslit ucho. Nakreslím studii zeleniny, kterou máme v ledničce. Udělám pět rychlých studií hlavy. Budu dvacet minut kreslit lidi v parku. Budu kreslit lidi celou jednu cestu metrem. Půjdu ven a nakreslím první tři baráky, které potkám.

Váš hlavní úkol

O co jde: Pracujete na tom, kým se chcete v budoucnu stát. Chcete být spisovatel? Tohle je váš čas na psaní. Chcete být ilustrátorka dětských knih? Zkuste udělat nějaké ilustrace. Náš hlavní kreativní úkol je to, co bychom dělat chtěli – ale nikdy na to není čas. No, a teď ho máte – tohle je právě čas vyhrazený pro tuhle aktivitu.

Jak na to: Předtím, než spustíte minutku/časomíru připravte si prostředí – ukliďte si stůl, ořezejte tužky, pusťe si oblíbenou hudbu (nebo binaurální beaty), zapalte vonnou svíčku atd. Během kreativní praxe se soustřeďte na jedno slovo nebo větu (jako na afirmaci): „jsem sebevědomá a šťastná malířka“, „věřím si“, „dávám barvy a tvary tam, kde je to potřeba“.

Po skončení: udělejte si malou oslavu: dejte nohy na stůl a uvařte si čaj a podívejte se na to, co jste vytvořili. Zvědněte ruce nad hlavu a řekněte si: „Super! Fakt to děláš! Jsem na tebe pyšn*!!“

Inspirace

O co jde: Najděte si minimálně hodinu na něco, co podpoří váš aktuální „hlavní úkol“. Může to být knížka, experimenty s technikou, technologiemi nebo prostě jen film nebo hodina, kterou věnujete prohlížení obrázků (na papíře nebo na výstavě, ne na instagramu.

Jak na to: Předem si řekněte, o co vám jde, co se chcete naučit/pochopit.

Příklady: Chci se podívat na způsoby šrafování Kathe Kollwitz. Chci se podívat do té restaurace na rohu, protože mi přijde, že by se podle jejího interiéru dal namalovat obraz. Zajímá mě struktura kamene ve stanici Jiřího z Poděbrad, půjdu si to tam nafotit. Zajímá mě oblast, kolem které chodím, chci se tam podívat, jestli tam není něco zajímavého na malování.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku