Týden umění pro děti, den 5 – Společná socha

Týden umění pro děti, den 5 – Společná socha

Byl tu poslední den, pátek.

Děti jsem měla už jen na dopoledne, a tak mi přišlo hezké udělat na rozloučenou něco společného – a také jsem jim chtěla povědět něco o tom, proč jsou to právě ony, děti, pro maminky umělkyně tk důležité a inspirující.

Pro tohle téma jsem zvolila tvorbu svých oblíbených umělkyň: sochařky Louise Bourgeois, malířky Jenny Saville a Colleen Berry a povídali jsme si také trochu o architektuře a Franku Gehrym.

Byla to tak trochu všehochuť, ale pro mě zároveň jedno z nejdůležitějších setkání, a myslím, že to bylo znát, protože i přes poměrně složitá témata, o kterých jsem jim říkala, byly pozorné a myslím, že je to i bavilo.

Rozhodně je šokovala tahle socha nazvaná „Maman“, maminka:

Bylo pro mě důležité mluvit s nimi o malířkách – ženách a sochařkách – ženách i o tom, proč se některé ženy domnívají, že děti překážejí v práci a proč je to podle mě hloupost a jsem naopak od té doby, co jsou na světě mnohem lepší člověk, ale i umělec. :) A si není lepší role model, než současná newyorská malířka, která ve svě tvorbě matřství přímo tematizuje, Colleen Barry:

Pak už jsme se ale soustředili na náš poslední, společný úkol a podívali jsme se na to, co to je abstraktní socha (bývalo by se sem hodilo ještě i povídání o ready made objekech, ale už jsem to nechtěla dělat tak dlouhý.)

Vysvětlili jsme si, jak dělal sochy umělec Jan Dubuffet a proč byly i pro něj děti inspirací:

…a pak už jsme se vrhli do samotné tvorby.

Na abstraktní sochu z papírmaše jsem měla připravené králičí pletivo z OBI, které jsem kleštěmi ustříhla a vytvarovali jsme z něj společně objekt – „sochu“.

Tu jsme pak pokryli pásky natrhaného papíru, které jsme namáčeli v lepidle značky Herkules, rozředěném vodou asi tak do konzistence těsta na palačinky. :)

Je to uklidňující a hezká technika, a je prima ji dělat společně:

Nakonec jsme nechali papírovou sochu uschnout na sluníčku a děti ji pomalovaly.

…a pak jsme ji pověsili babičce nad schody, aby měla taky nějakou radost ze života. A tím byl náš výtvarný týden u konce.

Kdybyste se do něčeho podobného rozhodli pustit, dejte mi určitě vědět, jak vám to šlo a vůbec se toho nebojte. Na všechno se dá najít tutorial a stejně nakonec nejde ani tak o výsledek vašeho snažení, ale o to, abyste si užili společně strávený čas s dětmi.

Hezké dny!

T_B

Poslední prezentace tady:

Share on facebook
Sdílet na Facebooku