Týden umění pro děti, den 4, Zkus si něco nasprejovat jako Banksy!

Týden umění pro děti, den 4, Zkus si něco nasprejovat jako Banksy!

Čtvrtý den výtvarného týdne jsem měla pocit, že děti už vědí, co je čeká, a tak jsem se pustila do trochu komplikovanějšího konceptu – umění ve veřejném prostoru tak, jak ho dělá Banksy.

Obecně se domnívám, že současné umění je skvělý způsob, jak děti učit věci o světě a tohle povídání mi to jen potvrdilo – děti zajímalo v podstatě všechno – jak Banksy nechal zkartovat obraz během aukce, to, že nikdo neví, kdo to je i jeho poslední piece, který je o ochraně přírody.

Samy přicházely s nápady, o čem to které dílo může být a co tím chtěl si říct, prostě báječně to fungovalo.

Bylo to fakt skvělý, a i pro mě strašně inspirující. Abych jim ukázala další přístupy k veřejnému prostoru (a malbu štětcem), pustila jsem jim tohle video od Blua, ze kterého byly legračně šokované. :)

„Cože? Tomu pánovi rostou hlavy z pusy?“ a tak podobně. :)

Nadešel čas si techniky z videa a povídání vyzkoušet. Dát malým dětem do ruky sprej je vždycky ošemetné: první, co s ním vždycky mají tendenci udělat je, že zmáčknou trysku, když jim to nejde, otočí sprej „dírou“ do obličeje a totálně si vysprejují zuby, pořadatelé Ramus jamu by o tomhle momentu mohli vyprávět.

Takže je potřeba jim to pořádně vysvětlit – sprejujte pouze s rukou nataženou od těla a pokud mají ještě příliš malé prstíčky na to, aby trysku zmáčkly, je potřeba jim pomoct. Pokud to ale zvládnou, samozřejmě je to mega baví, sprej dělá obrovskou stopu za relativně málo práce a dá se s ním rychle vybarvit velká plocha.

Pokud nemáte někde na zahradě „legál“, na kterém se mohou vyřádit, dobře funguje potravinová folie, na ktrou se dá sprejovat ve velké ploše.

Naším úkolem bylo zkusit se sprejem podepsat a děti to zvládly na jedničku.

Pak jsme jim zase dali – tentokrát už koupená – plátna a nechali jim teď už víceméně volnou ruku v tom, co na ně pomocí sprejů i barv namalují, úkolem bylo namalovat cokoli z povídání o Banksym a použít nějakou z technik, které viděly: buď si vyřezat šablony nebo malovat štětcem jako Blu.

Myslím, že asi nejlépe dopadly obrazy, na kterých byla fakt velká vrstva spreje i barvy, a naše štěstí bylo, že bylo slunečné počasí, takže jednotlivé vrstvy barev prosychaly fakt rychle, a měli jsme to za chvíli hotové.

Vznikly fakt krásné obrazy, posuďte sami:

Mám tu ještě tip na konec: při téhle technice je úplně nemožné, aby si někdo barvou neupatlal oblečení – a spreje jdou z látky fakt těžko dolů. Takže starší oblečení je nutnost, a to možná i pro vás (teda rozhodně pro mě.)

Hezké dny!

T_B

Prezentace:

Share on facebook
Sdílet na Facebooku