Toy Box a továrna na pastelky

Toy Box a továrna na pastelky

Včera byl vyjímečně báječný den. Firma Faber Castell, jejíž výtvarné pomůcky používám, a dělám pro ně influencing, mě – a partu dalších ilustrátorů pozvala na prohlídku své továrny na výrobu pastelek.

První věc, která byla báječná, byli ostatní účastníci zájezdu, což byli další ilustrátoři a ilustrátorky, kteří a které používají výrobky Faber Castell. Celý výlet měl naprosto příjemnej vibe, jako už tyhle akce, kde se sejde víc lidí, co čmárají, mívají :)

Sídlo FC se v Německu nachází ve měste Stein, což je vlastně aglomerace Norimberku. FC má továrny po celém světě, ale přímo v Německu se vyrábí to, co mě osobně zajímalo asi nejvíc, a to jsou pastelky Polychromos .)) a tužky, které používám na denní bázi.

Areál Faber Castell ve Steinu tvoří tři části: je to starý zámek, sídlo rodiny, továrna na pastelky a staré industriální budovy, které jsou přes řeku, a kde funguje nyní výtvarná škola pod patronátem FC. Všechny budovy jsou krásné, a památkově chráněné:

Před prohlídkou továrny jsme dostali headsety a upozornění, že se musíme pohybovat pouze ve vyznačených oblastech a nefotit zaměstnance bez jejich souhlasu. Nejdříve jsme se dozvěděli něco o úplných počátcích průmyslové výroby tužek v Německu, které sahají do osmnáctého století. Těchto tužek vyráběla „první generace Faber Castell“ údajně pět denně:

Pak nám vysvětlili, odkud pocházel a pochází grafit a jiná barviva v FC tužkách a pastelkách. Pro mě bylo největší překvapení, že pro výrobu je to vlastně jedno, zda se vyrábí grafitová tužka nebo pastelka – stroje jsou stejné, liší se akorát druh použitého dřeva a tuhy. Tohle jsou pigmenty do pastelek:

A tohle je schéma tvrdosti a tmavosti, což znamenají ta písmena H a B, které najdete na všech tužkách. H je mezinárodní označní pro hardness (tvrdost) a B je blackness (podíl černé).

(Záhada vyřešena.))

Výroba tužek začíná tím, že se do dřevěných destiček vysoustruží rýha, a do ní se nalepí tuha. Podle toho, co nám říkali zaměstnanci firmy, je specialita FC tužek, že se tuha lepí po celé délce, takže je odolnější před zlomením, když spadne na zem a tuha ze dřeva nevypadává.

Slepením spodní a vrchní strany vznikne něco, čemu se říká sendvič:

Sendviče jsou pak nakrájeny na jednotlivé segmenty dřeva s tuhou, které jsou potom soustruženy do výsledného tvaru pastelek a tužek. Legenda říká, že Otto von Faber ze čtvrté generace průmyslníků FC se naštval, když se mu tužky pořád kutálely z okraje stolu a tak vymyslel šestihran, tvar pastelek, který se na stole nehne. Co je na tom pravdy nevím .), nicméně s tvarem šestihranné tužky podle všeho doopravdy přišel Faber Castell. Stejně jako s trojhrannými tužkami a pastelkami, které se podle nich nejvíc hodí pro děti, protože se jim dobře drží.

Za další svůj „signature znak“ považuje firma protiskluzové „bodíky“, které zamezují tomu, aby tužka ve zpocených prstech prokluzovala. (V části, kde jsou tužky opatřovány těmito protiskluzovými gripy, jsme dokonce nesměli ani fotit – počítám, že kvůli průmyslové špionáži.)

Když mají pastelky správný tvar, projedou tímhle kontejnerem na barvu. FC nedělá vůbec přírodní tužky z holého dřeva, protože mají zkušenost s tím, že při používání se na povrchu tužek hromadí bakterie a povrch se špiní.

Čím je odstín pastelky světlejší, tím je potřeba víc vrstev barevného povrchu. Nejvíc vrstev barvy je na neonově zelených pastelkách – a to 14. Posléze se povrch pastelek lakuje.

Tohle je stroj na pozlacování, v němž se na tužky razítkují zlaté nápisy. Já jsem si vždycky myslela, že se na ně tisknou sítotiskem, ale Aneta Františka Holasová, která tomu rozumí o dost líp než já, říkala :) že je tam dávají klasickou technikou pozlacování :)

Potom se tužkám a pastelkám dělá vrchní strana, opačná, než je špička. Buď se na ní připevní guma nebo se zakulatí. Fun fact pro milovníky výtvarných potřeb: Víte proč mají pastelky a tužky Faber Castell (a od nich to převzali mnozí další) zakulacené konce? Aby se na ně nedaly postavit jako stavebnice a nebyly pro děti nebezpečné, kdyby na ně spadly.

No, a tady už jsem já se svým doopravdy srdečním produktem, pastelkami Polychromos, které jsou takovým porsche světa pastelek. (Well, prostě pamatujete ještě, jak má Sára Lundenová v seriálu Most to porsche sladěný s kabátem? Smířila jsem se, že to patrně nikdy mít nebudu, ale ty bláho tři patra polychromosek, to je trochu náplast na tuhle – ryze materiální, samozřejmě – touhu :D

Tady jsou navíc v mém oblíbeném odstínu, light pthalo green, fuck yeah! :D

A další zelený odstín: emerald green. Neuvěřitelný, žejo?

Další prvky – jako třeba proužky – se dělají tak, že se tužky a pastelky srovnají do těchto matic, ve kterých se pak namáčejí do barvy. Proužek se na pastelku nebo tužku dostane tak, že se nejdřív srovnají na stejnou velikost, a pak se namočí do barvy proužku. Posléze se nechají uschnout a ponoří se do barvy, kterou má úplný konec.

Fascinující!

Nakonec vyjdou tužky a pastelky výstupní kontrolou, jsou zabaleny a distribuovány po celém (120 zemí) světě, což je taky významná kvalita, protože když cestujete po komiksových festivalech na celém světě jako já… (dělám si srandu.) – ale ne, tohle se profesionálním výtvarníkům nebo prostě lidem, co hodně kreslí, doopravdy může hodit, protože je pravda, že když vám někde v zahraničí dojde nějaká barva, je fajn, když si tam můžete pořídit něco, na co jste zvyklí (a nesháníte lak na auta místo sprejů jako já v Zimbabwe.)

Nás si vzal po skončení exkurze ještě tenhle ultra milý chlapík, který o sobě říkal, že je „král Faber Castell social networks worldwide“ – na což jsem mu řekla, že v pohodě, já jsem zase královna českýho streetartu .)))

K tomuhle pohledu říkal: „Hlavně mi neříkejte prosím vás, že to nevypadá jako na tom logu. Je to stylizace.“ :)

A který nás pozval k další části programu – workshopu, během něhož jsme si mohli produkty FC vyzkoušet.

Mně se v této chvíli vybil telefon, takže mi musíte jen věřit, že jsem nakreslila obrázek, který se mi moc povedl .)) a taky, že vánoční trhy v Norimberku, kam jsme se podívali vzápětí, byly bezva, a plné světýlek a že jsem si na nich dala super bramboráky s jablečnou přesnídávkou (což je podle všeho německé tradiční jídlo.) a nealko svařák.

Moc děkuji českému týmu Aktiva, který u nás značku Faber Castell zastupuje, za hezký nápad s továrnou na pastelky i za dlouhodobou podporu, kterou mně a mojí práci poskytují.

No, a teď už se těším, až ty všechny dárečky, které jsem dostala, vyzkouším!

Hezké dny!

T_B

Share on facebook
Sdílet na Facebooku