Jak na scratchboard DIY aneb design pro Jatka 78

Jak na scratchboard DIY aneb design pro Jatka 78

Baví mě, že občas když pro někoho pracuju – jako třeba pro Jatka 78 .), na základě toho, že všechno dopadne fajn, dostanu další práci. Potom, co jsem na Jatkách 78 udělala výstavu, tak se přišlo na to, že je ten správný čas na to udělat předvánoční mikiny a můj úkol je připravit pro ně design. Protože jsem tomu designu chtěla dát péči a měla jsem chuť na něco trochu jiného, než dělám obvykle, pustila jsem se do trochu netradičního způsobu, jak se k tomu postavit: udělala jsem design scratchboardem.

Scratchboard je inverzní grafická technika, kdy máte černě pokrytou desku, do které vyškrabáváte obrázky a se kterou u nás umí skvěle pracovat například Tomáš Kučerovský.

Tabulky na scratchboard si buď můžete koupit už předpřipravený ve výtvarnejch potřebách, kde je to celkem nesmyslně drahý (OK, kolem kila na jeden list, ale představte si, že byste takhle chtěli udělat víc ilustrací nebo komiks), anebo si ho můžete celkem jednoduše vyrobit doma.

Promákli jsme tuhle techniku zejména v rámci mejch kurzů Draw Or Die, kam se přihlásil kluk, kterej scratchboardem dělal právě celej komiks, takže s ním právě měl mnohem bohatší zkušenost než já.

Takže: Jak na scratchboard DIY?

Ve výtvarných potřebách si koupíte papír na enkaustiku, opakuji na enkaustiku :) To je jedno, co to je, to vás teď nezajímá :) Je to takovej balíček, který stojí myslím taky něco kolem stovky – ale na celý balíček papírů. Pak si vezmete nejlevnější, takovou tu školní tuš, a s ní papír pokryjete – víceméně – stejně tlustou vrstvou. Podle Tomáše Kučerovskýho je dost zásadní, aby ta tuš byla fakt taková ta obyčejná „znáte ze základky“, má zkušenost, že kvalitnější tuše lépe drží, což je v tomhle případě kontraproduktivní.

Mě se to, jak vidíte, moc rovnoměrně pokrýt nepodařilo, ale ani to nakonec tolik nevadilo.

Pak musíte mít samozřejmě nějakou předlohu, kterou na scratchboard budete škrábat, já jsem si v tomhle případě vytiskla nějakou starou fotku divadelního prostoru Jatka 78 a překreslila jsem si ji přes prosvětlovák – lightboard. Jak vidíte, některý linky jsem dělala podle pravítka, protože jsem potřebovala, aby to mělo takovej ten architektonickej feeling, jako kdyby to byl rys nebo tak něco.

Pak samozřejmě musíte nějak tu kresbu dostat na tu destičku – třeba u lina, který je světlý se to dělá tímhle způsobem docela snadno, u scratchboardu, kterej je černej to funguje taky, i když velmi subtilně: nicméně prostě tu kresbu tužkou vezměte, otočíte ji dolů, obličejem ke scratchboardu a zezadu jí přečmáráte (tomuhle někteří grafici říkají „pauza“, protože se to dělá přes pauzák, ale já nejsem grafik, takže whateva .)

Jak vidíte, ty linky tam skoro vidět nejsou, ale taky trochu jo, rozhodně pro mě dost na to, abych to mohla začít škrábat. :)

No, a potom si vezmete jakoukoli jehlu – víceméně jakoukoli, samozřejmě, čím se vám bude líp držet a bude ostřejší, tím líp, já jsem tuhle koupila taky za pár korun ve výtvarných potřebách, je ale určítě možný to nějaký DIY řešení, dát si jehlu do nějaký násadky nebo tak něco. A pak už začnete vybírat světlo, vyškrabovat tu černou a vůbec prostě tu kresbu dost drtit, aby to nějak vypadalo :)

Pravděpodobně vám to půjde různě dobře, tuš drží někde lépe, někde méně, jehla funguje v různých směrech různě, chce to trochu cviku, ale v podstatě limit je jen díra do papíru. V podstatě když nějak zničíte tenhle, DIY scratchboard, celkem jednoduše si uděláte novej a rozhodně vás to bude mrzet míň, než kdybyste měli ten z výtvarnejch potřeb, je to ideální způsob, jak se s touhle technikou seznámit a trénovat.

No a pak už škrábáte a škrábáte a nakonec voilá:

Obrázek je hotovej.

Tak mi držte palce, aby se jim na Jatkách líbil, a dejte vědět, jak se líbí vám.

Pokud možno klidné prosincové dny přeje Toy_Box

Share on facebook
Sdílet na Facebooku