Strach z neznamého pro bratislavskou Kunsthalle a tutorialy na ilustrace

Strach z neznamého pro bratislavskou Kunsthalle a tutorialy na ilustrace

Lenka Kukurová, kurátorka z bratislavské Kunsthalle, mě oslovila, abych připravila projekt pro výstavu, kterou připravuje – Strach z neznámého (o xenofobii). Mají se jí zúčastnit umělci ze zemí Visegradu, a já jsem si vymyslela, že se zaměřím na nepatřičný sexuální kontext a obsah, s nímž se setkávají dobrovolnice a dobrovolníci, kteří pomáhají uprchlíkům na pražském hlavním nádraží v rámci iniciativy Hlavák.

Potkala jsem se s jednou z nich – Zuzanou Schreiberovou (mimo jiné slečna, kterou ta stará smažka JXD vyzýval, aby „položila svoje bílé tělo na oltář multikulturalismu“), a řeknu vám, je to silný kafe.

Navzdory tomu, že to je naprosto mimo situaci, v níž se uprchlíci ocitají – jsou to převážně lidi s taškama na útěku, normální člověk si těžko představí, že by zrovna v téhle situaci notabene na hlavním nádraží docházelo k nějakému sexuálnímu napětí – dobrovolnice, které jim pomáhají musí denodenně čelit útokům, které nějakým způsobem tematizují jejich sexualitu, případně sexuální chování. Podle Zuzany jde zejména o „slušné české muže“, kteří na lidi, co pomáhají, nejčastěji útočí.

Scénáře jsou v podstatě dva – buďto je dobrovolnice „tak hnusná, že ji nezbyde, než tahat se s přistěhovalcema“ anebo je hezká, a tak jí „co nevidět znásilněj“ případně je to „děvka, který nejsou dobrý Češi“. Dobrovolnice nepomáhají jen oněm příslovečným mladým mužům s i-phony, ale každému – starým lidem, rodinám s dětmi na útěku, osamělým matkám, které ztratily tatínka – ale prostě útoky jsou pořád podobné. Je dost strašidelný, že existují lidi, kteří si pamatují, že podobně probíhaly útoky antisemitské před druhou světovou válkou – Židi byli taky vnímáni a popisováni jako nadměrně sexuální, špinavé bytosti.

Nejvíc absurdní, co mi Zuzana řekla bylo, že je nějakej pán vyzýval k tomu, aby „vyrobily ze svých vagín nepromokavý obal na Korán“. Chápete to? Trochu mi zůstal rozum stát, když mi tohle řekla.

No, nicméně k mému projektu – rozhodla jsem se právě tenhle kontext tematizovat, namalovat lidi, kterým dobrovolnice z iniciativy Hlavák pomohly, napsat k nim jejich příběhy a doplnit je hláškami milých vlastenců.

Půjde – jak se asi v mém případě dá tušit – o velké, nazvětšované kresby, tentokrát nalepené na balicím papíře, a doplněné textem a malbou/kresbou.

Tady je pár fotek z procesu tvorby…

brat02 brat01

Výstava bude mít vernisáž tuším někdy kolem 15. března.

brat04 brat03 brat05

Jinak pro všechny, které zajímá – stejně jako mě – ilustrace jsem našla tuhle britskou stránku se spoustou tutorialů pro Photoshop (dobrý jsou zejména ty na vybarvování kreseb tužkou) a Illustrator. A hned jsem musela dva vyzkoušet. Podle tutorialu na vybarvování vybarvit svůj autoportrét…

3-screenshot_step3 tutorial_color

A podle tutorialu na malování vektorovýho portrétu namalovat portrét podle fotky…

vector

Mam radost!!!

radek01

Hezky den posílá Toy Box :)

 

Share on facebook
Sdílet na Facebooku