Symposium Wernstein am Inn a šedesátkovej byt

Symposium Wernstein am Inn a šedesátkovej byt

w01

Od pondělí jsme na umělecké stáži v malý vesničce na rakousko-německých hranicích, kousek od Pasova, která se jmenuje Wernstein am Inn. Kamarádka paní ředitelky z Egon Schiele Art centra, Inge, tu pořádá každý rok týdenní symposium pro umělce.

Je to jako projet časoprostorovou smyčkou zpět do sedmdesátek a je to velká legrace – parta, z níž polovinu tvoří lokální hippie komunita, nyní už ve středním a vyšším věku, několik umělců z Vídně a pak Toy Box se svým padajícím psem a zombie botama. Ačkoli se teda snažím bejt co nejvíc konformní vůči nonkonformismu, dost nekonformní už je i to, že nepiju, o takovým veganství ani nemluvě.

„Povídáme si o tom, jestli jste králík, že jíte samý listy,“ velmi distingovaně mi přeložil, o čem si povídají, když já snídám, umělec se vzezřením vysloužilého člena Rolling Stones. Když si dám vodu, opět velmi distingovaně se ptají, jestli všichni mladí lidé v České republice pijí vodu, že si mysleli, že nám chutná pivo.

Celým areálem statku se line odér marihuany a volné lásky, bohužel já ani jednomu příliš neholduji, takže si připadám jako dost velkej měšťák. Naštěstí paní Inge je doopravdy hrozně boží paní. Je jí přes padesát, a minulý rok udělala letáky a pozvala farmáře z okolí na setkání, kde představila svoji sochu, která tématizuje problém velkochovů a průmyslového chovu zvířat v Rakousku. „Copak nevíte, že MY JSME FARMÁŘI?“ křičeli prý na ni a od té doby se o ní tady ve Wernsteinu povídá, že je divná.

Největší úlet ale je to, kde mě (a Štěňáka) ubytovala. Bydlíme v naprosto úžasným bytě ze šedesátejch let, kde je zachovaný skoro všechno – nábytek, nádobí, kliky.

Inge mi povídala: „Sometimes young people come and say: Wow! That´s retro! and I tell them – It´s not retro, it´s original.“  Jak vidíte, Štěňákovi šedesátky zvlášť sluší :)

w09

w23 w22 w21

Večer mi to tady trochu připomíná The Shining, tak se zuby nehty přesvědčuju, že ty bílé dlaždičky neskončí potřísněné mou (a Štěňákovou) nevinnou krví a že v domě nežije žádný maniakální vrah.

Shining4w20 w19w18 w16  w14 w13 w12 w11 w10  w08 w07 w06 w05 w04 w03 w02

Je to trochu jako bydlet v muzeu.

Pozdrav z Rakouska posílají Toy Box a Štěňák

Share on facebook
Sdílet na Facebooku