Ilustrujte nam, prosim, damske hygienicke pomucky aneb jak nekreslit nedoslovne menstruaci :)

Ilustrujte nam, prosim, damske hygienicke pomucky aneb jak nekreslit nedoslovne menstruaci :)

Jako obvykle mi zavibroval telefon: „Mate na me cas?“ ozvalo se v nem, a ja jsem vedela, ze je to tady, citim se jako kdyby me nekdo pozval na rande, je cas na dalsi ilustraci :) Tentokrat k clanku – ano, tusite dobre – o damskych hygienickych pomuckach. Co vam budu povidat – nekdy jsou temata k ilustrovani krasna a poeticka. Dve deti, ktere sazeji na jare kytky, proces toho, jak se delaji knihy. No, a dost casto – tomu tak neni. Prave proto, ze kdyby to bylo tak jednoduchy, asi by k tomu dali fotku :) Jenze odhaduji, ze k velkemu clanku o tom, jak stoupaji a klesaji trzby firmam s hygienickymi pomuckami, se toho z agentur moc pouzit neda. Samozrejme asi existuje spousta fotek s obligatni modrou pruzracnou vodou dopadajici na bile tkaniny nebo s ruznymi zenami v bilem, jak se drzi za bricho, ale myslim, ze vicemene tak nejak vsichni tusi, ze to kdyz se tam da, moc dobre to vypadat nebude.

A tak prichazime ke slovu my, ilustratori :)

Zadani zni: udelat to „nedoslovne“ a to uz je mi uplne jasny, co ma druha strana na mysli, to znamena, ze tam nemuzu namalovat presne to, o cem to je, protoze to by v zivote neproslo, ale musim se pokusit o takzvanou vizualni metaforu :)

Jenze hadejte co: vizualni metafory se jen tak samy od sebe nevymysli, takze pouzivam overeny postup: snazim se jako vejir pred sebe rozevrit co nejvic vyznamu a moznosti, z nichz potom (alespon vzdycky doufam!) neco vyleze. (Cimz bych rada vyvratila mytus o tom, ze nas, kreativni lidi, porad neco napada. Jako vetsinou napada, ale jsou taky chvile, kdy mame v hlave prazdno, jenze my na to nase nenapadani mame obvykle deadline, a proste neco vymyslet musime, jinak nebude na plinky, takze si proste vybereme ty nejmene hrozne veci, a ty hodime na papir .)

Takze si do sloupecku pod sebe pisu: bolest, mesic, krev, cervena barva, deprese, zenska sila, sport a tak dale a do druheho kruh, kolo mesice, mesic na nebi, kalendarni mesic, kruh, sportujici zena, schoulena zena atd. Proste do jednoho sloupecku textove vyznamy, do druheho obrazove, vsechno co me napada a pak doufam, ze z toho neco bude davat alespon trochu smysl.

Cim vic si jsem nejista, tim vic skicuju, a nabizim vic variant, v tomhle pripade jich bylo pet:

Tahle s destem rudych kapek a motylu dopadajicich na destnik (OK, hodne hrozna, ja vim.)

Pak tady pani koupajici se v rudych kytkach (Jo, ta je jen o trochu mene hrozna:)

Pak uz se konecne dostavam k necemu, co by pomalu zacinalo davat hlavu a patu, skicuju baletku/gymnastku, ktera si hraje s mesicem jako s micem:

A jednu kulatou, zenskou depresivni s odvracenou stranou mesice (jo, a cervenejma kalhotama)…

Celou dobu pritom se uklidnuju: „Hele jasne, asi to nebude ilustrace roku, ale jde o to vyvaznout nejak se cti. Udelej to dobre! To prece umis. Nemusi to bejt skvely a nejlepsi, proste to nakresli!“ a tak podobne a nakonec si vzpomenu na Muzeum hygieny v Drazdanech, ruzny detaily damskeho spodniho pradla a rikam si: „Okeeeej, vzdyt ono to nemusi byt jen depresivne zensky, taky to muze byt trochu sexy a sedesatkovy,“ zadavam do googlu „vintage spodni pradlo“ a podle jedny z fotek na papir davam tuhle particku trochu jak z Maly carodejnice a trochu ze sedesatek:


Myslim na svyho kamose Vojtu, kterej mi vzdycky rikal: „Tak sup, zavri oci a posli to,“ co nejrychlejs nadatluju do predmetu mailu „Damske hygienicke pomucky, pet skic“ a BUM!, posilam.

K memu prekvapeni mi prijde od klienta obratem odpoved: „Je to skvele, urcite chceme! Zvlast se mi libi skica c. 3 a c. 5“, takze mi celkem spadne kamen ze srdce a behem hodiny posilam dalsi dve, propracovanejsi, skici. Chybi mi tam ale ty – no ty hygienicke pomucky, o nichz vlastne cela ta ilustrace je, takze premyslim, jak je tam nejak zakomponovat, aby to nebylo uplne hrozny :) Nakonec volim surrealnou variantu, kde belostne tampony pluji vzduchem jako nejaky vzducholode nebo morsky zvirata, vlozky se sikuji do patternu jako kdyby to byl koberec a menstruacni kalisky se vznasi ve vzduchu jako nejaky (Apolena by rekla fakin.) meduzy. Ano, je hluboce po pulnoci, a ja si rikam: „Dej se vule bozi,“ zaviram oci, posilam a jdu spat.

A zhruba tak nejak, vznika tahle ilustrace, ktera vysla v dnesnich novinach a nakonec se mi docela libi. Damy jsou decentni a vintage. V pohode, ze jo? :)

Preju hezky vikend! T_B

Share on facebook
Sdílet na Facebooku