DRAW OR DIE! První hodina – Přístup k tvorbě a dobrý čáry .)

DRAW OR DIE! První hodina – Přístup k tvorbě a dobrý čáry .)

Včera byla první hodina mého nového kurzu na Žižkově DRAW OR DIE! Měla jsem velkou radost, že jsem tam potkala spoustu „starých známých“ – teda lidí, kteří se už u mě učili komiks třeba ve dvou kurzech, a nyní se přihlásili na ten kreslicí. Je pro mě velká radost a čest, že se se mnou chtějí takhle opakovaně potkávat nad společnou prací. Ten prostor je podle mě hrozně krásnej. Podívejte se sami…

Kluci z Prostoru 39 připravili myslím dost dobrý i občerstvení. A vůbec, celý to bylo „hipster retro“, jak říká Maty.

Kurz má vždy dvě části: jednu, které říkám „troubleshooting“ a snažím se v ní nabídnout svůj pohled na nejčastější problémy, s nimiž se lidi při tvorbě setkávají (nemám čas, nedokážu se k tomu přinutit, nelíbí se mi to, co dělám, nedokážu to dotáhnout do konce atd.) a pak konkrétní výtvarnou část.

Včera jsme si povídali mimo jiné o zdravém přístupu k tvorbě.

Zatímco totiž mě na škole učili zhruba tohle…

…anebo taky tohle… :))

… myslím si, že mít ke své tvorbě nějaký zdravý a realistický přístup je úplný základ pro dosahování dobrých výsledků.

Setkávám se často s tím, že spousta tvůrčích lidí je k sobě přehnaně kritická, u některých to hraničí s nějakým sebemrskačstvím. Což mě mrzí, protože to co se týče tvorby podle mě není ani zdravý ani dobrý způsob, jak o sobě přemýšlet. Takže jsme se podívali mimo jiné na to, jak zlepšit nebo alespoň neutralizovat svůj vnitřní monolog. Cílem bylo vypnout soudce, nahradit „zlé“ kolečko, při němž si nadáváme, že se nám to zase nepovedlo, případně se obviňujeme z toho, že bychom to už dávno měli umět nebo z čehokoli jiného, něčím pozitivním nebo alespoň neutrálním.

Taky znáte ten citát „Tvořivý dospělý je dítě, které přežilo“? Ve výtvarné části účastníci první hodiny dostali za úkol podívat se právě na tohle dítě. Jejich úkolem bylo namalovat, odkud pramení jejich tvůrčí síla, kde se v minulosti vzala a jak na tom je.

Pak jsme společně vymýšleli, co by se pro tyhle vnitřní děti, zvláště ty, které se nemají moc dobře, dalo udělat.

V „technické“ části jsme začali nejdřív čárami, linkami a geometrickými tvary. Jsou to úplné základy, ale jsem pevně přesvědčená, že je to jako v boxu – nikdy neškodí zopakovat si a opravit techniku základních úderů, na kterých je vlastně postaveno všechno ostatní.

Příště se od čar, linek a geometrie přesuneme do prostoru (… a bude to: Ano, Prostor 39:o) Moc se na vás zase těším!

T_B

 

 

 

Share on facebook
Sdílet na Facebooku