Jak namalovat opravdu velkou ilustraci – Tutorial

Jak namalovat opravdu velkou ilustraci – Tutorial

jap01

Příští týden začínám opět s komiksovým kurzem v kině Aero (který se mimochodem vyprodal skoro okamžitě a počet zájemců překračuje mnohonásobně volná místa – díky, a moc se na Vás na všechny těším), a protože někteří z jeho účastníků se pokoušeli kromě komiksů i o – celkem velké – ilustrace nebo obrazy na stěnu, rozhodla jsem se sepsat manuál na to, jak namalovat FAKT VELKOU ilustraci. Anebo obraz. Anebo streetart.

Takže se připravte, jdeme na to .)

Obraz, kterej vidíte, byla zakázka pro kamarádku Ninu, a jediný omezení, který mi dala bylo, že to má mít nějakou asijsou tematiku. Protože koreanistka Nina je zároveň milovnice japonského umění bondáže Shibari, měla jsem celkem jasno, co by jí udělalo radost. Vůbec jsem ale neměla chuť dělat něco proklatě vážného, a taky jsem našla tenhle skvělej blog o strašidlech a monstrech všeho druhu.

Začala jsem tím, že jsem přes prosvětlovací stůl překreslila tuhle fotku…

10411194_10206963952806266_3625017677365609733_n

jap15

Jak vidíte, upravila jsem si ji, jak jsem potřebovala, z blondýnky udělala brunetku.

Pak jsem udělala pár studií strašidel a zkonzultovala s Ninou, jestli se jí moje koncepce obrazu líbí…

jap17

Kromě lidožravýho pavouka – bahňáka jsem našla i tohle jednooký monstrum a ženu – hada.

jap16

Pak jsem si koupila 4mm překližku 130 cm krát metr deset, kterou jsem nalepila lepidlem na dřevo na blint rám z výtvarných potřeb (pro všechny, kteří netuší, o čem je řeč: to je rám, který se používá obvykle pro napínání pláten a ve specializovaných obchodech s výtvarnými potřebami ho dostanete od velikosti třeba 30 cm do dvou metrů). Důvodem, proč jsem malovala na překližku, a ne na plátno bylo to, že mi přišlo fajn nechat někde viditelnou strukturu dřeva.

jap13

Pak jsem si vzala projektor a přenesla kresbu holky tužkou na překližku. Ne, opravdu se nemusíte týhle starý technařský finty na malování backdropů bát .) Není žádný podvod ani ostuda snažit se, aby vaše obrazy působily přesně tak, jak chcete. Jezdíte někdy přes Vltavskou?

mode

Tenhle piece, kterej ji zdobí léta (od prvního Names Festu), namaloval kultovní streetartista a graffiti writer Mode 2… a udělal to přes projektor. Takže víte co… když může Mode 2, můžete vy taky .)

jap14

Potom jsem si vzala znovu kresbu, a zpřesnila jsem ji – ujasnila detaily a prokreslila vlasy tak, aby se mi líbily.jap10

jap11

No a pak už to byla brnkačka – vlastně omalovánky :)

Trochu jsem se řídila tím, co nás učili o kompozici ve škole, a to tím, že pokud přidáte někam nějakou barvu, musíte jí v jiných částech obrazu udělat stejně barevnou protiváhu, tj. snažila jsem si vnímat, vztahy mezi jednotlivými barvami, které používám, ale jak vidíte, zase tak moc jsem si s tím hlavu nelámala. Taky jsem se snažila, aby strašidla nebyla namačkaná v jedné části, ale rozmístěná pěkně proporčně, a přibližně stejně velká, ale i tady jsem se řídila spíš radostí z malování než nějakýma poučkama o kompozici. Koneckonců jde o obraz holky a strašidel, žeano .)

jap09

jap08

No, a ve finále jsem si půjčila od svýho kluka fixky Molotow z Graffnecku a všechno, co bylo potřeba, prokreslila a vytáhla…

jap07 jap05 jap04 jap03 jap02

Vidíte? Jednoduchý, zvládli byste to taky! :)

Hezký den a mnoho elánu do vaší tvorby přeje….

Toy Box :)

jap06

 

 

Share on facebook
Sdílet na Facebooku