#4 Draw or Die: Put on your Drawing shoes!

#4 Draw or Die: Put on your Drawing shoes!

studieAhoj.

V Krumlově zůstávám o týden déle, takže pro vás mám další úkol. Ráda bych, abyste si vybrali jeden předmět ze svého okolí a nakreslili studijní kresbu.

– Udělejte si čas, budete potřebovat 1- 3 hodiny podle toho, jak jste rychlí.

– Já kreslím 4B tužkou, ale použijte cokoli, co vám vyhovuje.tuzky

– Dejte si „model“ před sebe tak, aby vaše oči absolvovaly mezi jím a papírem co nejkratší cestu, zvolte nasvícení (počítejte se stmíváním/rozedníváním).

boty03

– Nejdřív si rozvrhněte místo na papíru

boty02

A pak kreslete, kreslete a kreslete, až to bude podle vás dobrý :)

Pak to pošlete na toybox@toybox.cz, anebo na facebooku do pošty. Je na to čas týden, do neděle 17. května.

Jinak pro vás mám pár doporučených odkazů…

The Secret of Drawing je série dokumentů BBC o kresbě… V prvním ze čtyř dílů je skvělá část o The Paper museum… muzeu, které mělo zachytit krasbami celé lidské vědění své doby (13:10) a pak je můj oblíbenej třetí díl kde je kreslíř, který kreslí různý zapomenutý zákoutí podle fotek, který sám dělá a teď nemůžu najít, v jakým díle to je, ale je tam taky můj nejvíc nejoblíbenější umělec, takovej kluk, kterej se rozhodl, ze hodí všechny svoje umělecký díla do skartovačky (tuším, že předtím byl sochař) a začal kreslit úplně krutě a pokorně plevel :) Prostě stojej za shlédnutí víceméně všechny, nikdy nevíte, co vás inspiruje :)

Skvělá je také série BBC Simona Schamy The Power of Art, ještě před nějakou dobou byla celá na youtube, teď jsem našla už jen díl o Marku Rothkovi… (kterej je teda boží, pokud ho znáte jen jako toho pána, co „maloval legrační barevný obdelníčky nad sebou“, budete překvapený jako já).

Dobrej zdroj tutorialů na kreslení předmětů je taky Pinterest…

Každopádně ale nikdy nic nenahradí váš pravidelnej přísun kresby. Nevím, jak to říct, abych neurazila :) ale kreslení se nenaučíte tím, že o něm budete přemýšlet nebo tím, že budete chtít kreslit, ale nebudete na to mít čas. Kreslení se naučíte prostě jen kreslením.

Bezkonkurenčně nejčastější věc, kterou slýchám od lidí, kteří by chtěli kreslit, a nekreslí, anebo kreslí, ale chtěli by to dělat mnohem líp je to, že nemají čas. Před chvílí jsem viděla dokument o mojí oblíbený americké básnířce Sylvii Plathové,

sylviaplat2h

která napsala svoji nejslavnější sbírku s ročním a půlročním miminem poté, co ji opustil manžel, víceméně během toho, co její děti ráno spaly…

Bože, když čtu tu pevnou, střídmou a průzračnou prózu Louise Untermeyera a vidím destilované vášně tolika básníků, připadá mi moje tvorba tuhá, slabá, nedokrevná, moučná a zcela absurdní. Malou bledou, bezbarvou jiskřičku citlivosti v sobě však mám. Bože, copak ji skutečně musím ztratit při smažení vajíček pro nějakého muže? …poslouchat o životě z druhé ruky, sytit své tělo a dopustit, aby moje schopnost vnímání a následného sebevyjádření zakrněla a otupěla, protože ji nepoužívám?“

Udělat si čas na to, aby se váš talent projevil a rozvinul je jeho součástí, je to stejně důležitý jako mít správně ořezanou tužku, anebo správnej skicák – anebo důležitější, protože kreslit se dá koneckonců i na vyhozený obálky, který najdete u popelnice.

Předtím, než jsem se dostala na školu, prakticky jsem nedala tužku z ruky. Kreslila jsem v metru a autobuse, kreslila jsem svý kámoše na mejdanech, a když kolem nikdo nebyl svý ruce a nohy :) Hrozně jsem chtěla a potřebovala kreslit, úplně všechno a všude… Bylo mi jedno, že to nevypadá k světu, bylo mi jedno, že se na školu možná nedostanu a nikdy se tím nebudu živit. Prostě jsem kreslila. Pořád. Takže buďte hladoví, a kreslete kreslete a kreslete, cokoli vás baví a napadne a posílejte mi to, dělá mi to obrovskou radost.

So put on your drawing shoes :) Pozdravy z ateliéru Egon Schiele Art Centra a Českýho Krumlova posílá Toy Box

Share on facebook
Sdílet na Facebooku